„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús repülőroncsot találtak Újszászon

Egy 1944 novemberi légicsatában lelőtt La-5FN szovjet harci repülőgép roncsait tárták fel Újszász mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Repülő Múzeum, a Magyar Roncskutató Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai. A felszínre került gépmaradványokat a szolnoki Katonai Repülési Múzeumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be. Míg általában a repülőgéproncsokért legfeljebb 4 méterig kell leásni a földben, most a kutatóknak egy méterrel mélyebbre kellett ásniuk - mondta el a Katonai Repülő Múzeum vezetője.

roncs

Nagy András nyugalmazott őrnagy tájékoztatása szerint a repülőnek mintegy 15 százalékát sikerült a Tápió árteréből kiemelni. A gép motorjára rábukkantak, más nagyobb darabokra azonban nem, mert ennek a típusnak gépteste - az egykori NDK-ban gyártott Trabantokéhoz hasonlóan - fűrészpor és műgyanta keverékéből készült, ami az elmúlt évtizedek során a nedves közegben elrothadt.

Magó Károly főtörzsőrmester, a kutatócsapat vezetője arról beszélt, hogy ilyen típusú harci repülőgép roncsa még nem került elő a földből. Tájékoztatása szerint a II. világháború alatt mintegy négyezer gép zuhant le Magyarországon, ezek között 150 volt La-5FN típusú. A kutatók kiderítették, hogy a gépet 1944. november 16-án Újszász térségében a német légierő egyik kiváló pilótája, a 395 bevetésen 84 légi győzelmet arató Heinz Ewald főhadnagy lőtte le. A találatot  kapott, égő repülőből a pilóta kiugrott, de miután nagyon földközelben volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, életét  vesztette. Az esetnek szemtanúja volt az akkor nyolcéves Bábosik László, a roncs helyszínét is az ő útmutatása alapján találták meg. A közel 63 éve lelőtt gép szárnyának egy darabját a szemtanú családja tanyájuk udvarán őrizte.

 Forrás: Múlt-kor 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább