„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hazatért a Normandiában elesett katona dögcédulája

Halála után 63 évvel találták meg egy amerikai katona dögcéduláját, aki a második világháborúban, a normadiai partraszálláskor esett el. Családja mostanáig nem vette tudomásul William Bernice Clark közlegény halálát, mert nem volt rá kézzelfogható bizonyíték. Nem sok marad Clark közlegény után. Csupán néhány elsárgult fénykép, pár levél a rövidre sikerült katonai szolgálatból és egy kitüntetés, a Bíbor Szív sebesülési érdemrend. Rendes temetése sem volt, holtteste francia földben fekszik egy katonai temetőben. 20 évesen vesztette életét a szövetségesek normandiai partraszállási hadműveletében, a második világháború fordulópontjának tartott D-napon, 1944. június 6-án, ahol 24 óra alatt négyezer amerikai katona esett el.

dogced1
Clark fémből készült apró katonai azonosító lapját - ismertebb nevén dögcéduláját - szerdán, napra pontosan 63 év után kapta meg a család. "Még mindig emlékszem, ahogy jöttek a katonák és elmondták William édesanyjának, hogy a fia elesett. A családból senki nem akarta elhinni, mert nem volt holttest, nem volt bizonyíték" - mondta a 79 éves Lota Park, a közlegény unokatestvére, aki átvette a dögcédulát Jeff Fulghamtől, a D-Day Memorial alapítvány igazgatójától.
dogced2

A nyakbavalót egy világháborús relikviákat gyűjtő amerikai veterán találta meg a normandiai homokban, az Omaha Beach kódnevű partszakaszon. A lapocska kissé megfeketedett, de különben jó állapotban maradt fenn, tisztán látszik rajta a közlegény neve, valamint a vallására és vércsoportjára vonatkozó adatsor is.Megtalálója eljuttatta a Virginia állambeli Bedfordba, a D-Day Memorial munkatársaihoz, akik felkutatták a 63 éve elesett katona rokonait. Az alapítványnak egyébként azért van a székhelye Bedfordban, mert a lakosság számához viszonyítva éppen ennek a városkának a lakói hozták a legnagyobb emberáldozatot a győzelemért.
 
 Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább