„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tömeggyilkosság, politika, erkölcs

A mai napig nagyon kevés szó esik a második világháborús magyar-lengyel kapcsolatokról, így sokak számára ismeretlen, hogy az első közös szótár szerkesztőjének is ekkor veszett nyoma, a katyni mészárlásokat vizsgáló német testületben pedig egy magyar orvos is tevékenykedett. Az ő sorsukat is idézi a szolnoki Damjanich János Múzeum legújabb fotókiállítása.
 
Korompay Emánuel Aladár magyar tudóst, az első lengyel-magyar szótár Varsóban élő szerkesztőjét, a lengyel hadsereg tartalékos tisztjét 1939-ben a háború kitörésekor behívták katonának. 1940 tavaszán veszett nyoma a szovjet hadsereg sztarobelszki fogolytáborában. Orsós Ferenc professzort, a nagyhírű budapesti kórboncnokot 1943-ban felkérték, hogy egy nemzetközi orvosbizottság tagjaként utazott Kelet-Lengyelországba.

A két időpontot a 20. század egyik legsötétebb bűntette köti össze egymással. 1943-ban az előrenyomuló Wehrmacht katonái a katyni erdőben olyan tömegsírokat fedeztek fel, melyekben a meghívott nemzetközi tudóscsoport tagjai több tízezer kivégzett lengyel tiszt, közöttük tanárok, orvosok, mérnökök, a lengyel értelmiség színe javának földi maradványait azonosították.
 
katyni

Korompay Emánuel Aladár tetemét azonban nem találták meg. Az ő sorsáról csak közvetett bizonyítékok mesélnek az utókornak. A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a független lengyel államot elpusztító két diktatúra közül a szovjeteket terheli a felelősség a mészárlásért, amit ők igyekeztek a németekre hárítani, a nürnbergi per vádjai között is így szerepelt.

Orsós professzort a vizsgálatokban való részvétele és perdöntőnek bizonyuló szakvéleménye miatt néhány év múlva háborús főbűnösnek nyilvánították, és a bevonuló szovjet csapatok elől menekülnie kellett Magyarországról. Rehabilitálása a mai napig nem történt meg, mint ahogy a legutóbbi időkig a hazai közvéleményben is német bűntettként élt a katyni erdő titka.

Arról, az ereje teljében levő III. Birodalom haragját kiváltó egyedülálló segítségnyújtásról sem beszélünk még értéke szerint, amivel hazánk járult hozzá a levert Lengyelország túléléséhez és feltámadásához sok tízezernyi menekültje befogadásával. Az utóbbi években bekövetkező áttörés jeleként mutatták be a közelmúltban Magyarországon a Katyn című filmet, a szovjet táborban kivégzett apja előtt tisztelgő Andrzej Wajda alkotását.

Szintén a tisztázás szándékával tárják most a látogatók elé a szolnoki Damjanich János Múzeumban a 20. század számos, gyakran tudatosan másodrangúnak ítélt bűntette közül az egyik legborzalmasabbról készült fotókiállítást, a katyni feltárások képeit, melyek 2009. május 26. - szeptember 15. között tekinthetőek meg hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább