„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Háborús bűnné válhat Normandia bombázása

A szövetségesek 1944-ben, a partraszállás előtt és után porig bombázták Caen városát, és ezzel háborús bűntényt követtek el - állítja a témában új könyvvel jelentkező Anthony Beevor angol hadtörténész, aki szerint a németek hetekig kiválóan védekeztek a támadások ellen.
 
normandiabombazas

A normandiai partraszállás 65. évfordulója előtt pár nappal Beevor azzal az állítással állt elő, hogy a szövetségesek rengeteg hibát követtek el az invázió előtt, alatt és után, míg a németek korlátozott erőforrásaikkal is brilliánsan védték a területet. Ezzel a szerző egyben azt a közkeletű mítoszt is cáfolta, miszerint a németek legjobb csapatai a keleti fronton harcoltak volna, és Normandiában csak a selejtes egységek védekeztek. Az állítás hitelességét és tudományosságát azonban sokan kétségbe vonták, mert szerintük a szerző csak hamarosan megjelenő, a Sztálingrádhoz, és a berlini bukáshoz hasonló „D-Day: The Battle for Normandy” című könyvének szeretne reklámot csapni.

A könyv középpontjában a civilek szenvedése áll: Beevor szerint a szövetséges bombázás, és a megszálló németek között mindkét oldal nyomást gyakorolt rájuk. Éppen ezért sokszor a felszabadulásnak is megvolt a sötét oldala. Amikor a szerzőt a BBC History című magazin megkérdezte, hogy a szövetségesek tehettek-e volna valamit azért, hogy csökkentsék a Caenben meghalt civil áldozatok számát, Beevor igenlő választ adott. Szerinte a város bombázása ostoba és hasztalan volt, és az ott elkövetettek nagyon közel állnak a háborús bűnök fogalmához. Csak az első két napon 2000 ember halt meg, és csak csodának tekinthető, hogy nem vesztek oda többen - állítja Beevor.

A tervek szerint Caennek az invázió első napján kellett volna elesni, de a németek hetekig kitartottak, így a szövetségeseknek egy sokáig tartó, intenzív kampánnyal kellett megtörni az ellenállást. Beevor szerint Montgomery felelőssége vitathatatlan, hiszen ő volt az, aki nem volt hajlandó elismerni a hadművelet kudarcát. Ezt annak ellenére sem ismerte be, hogy ezáltal a korábbi tervek is heteket csúsztak.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább