„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Botrányos cikk a holokausztról

Felháborodást keltett Lengyelországban szerdán a Der Spiegel című német hetilap egyik cikke, amely szerint Adolf Hitlernek számos, Németországon kívüli bűntársa volt a zsidók elleni népirtásban.
 
"A németek felelősek a holokausztért, a zsidók ellen elkövetett tömeges gyilkosságokért. Kevés figyelmet kapott azonban eddig, hogy Hitlernek voltak külföldi cinkosai is" - írja a Der Spiegel legújabb számában. "Egyedül Hitler és közvetlen környezete vagy a náci Németország hadserege vethetett volna véget a holokausztnak. (...) Ez azonban nem von le semmit abból, hogy a külföldi cinkosok nélkül több ezer, sőt akár több millió zsidó menekült volna meg a haláltól" - fejtegeti a lap, kiemelve, hogy az egykori kelet-európai haláltáborokban egy német rendőrre mintegy 10 helyi bűntárs jutott.

Több lengyel napilap azzal vádolta meg a német magazint, hogy meg akarja osztani a felelősséget a zsidó holokausztért. A lengyel külügyminisztérium felszólította az ország berlini nagykövetséget, hogy "gondoljon ki egy reagálást" a Der Spiegel szóban forgó írására.

A konzervatív Rzeczpospolita című lengyel napilap szerint a történészek "abszurdnak" tartják, hogy a hetilap "szinte egész Európát felelőssé teszi a zsidó holokausztért". "Ha egy német újságíró egy ilyen cikket ír, akkor a tudatos hazugság esetével van dolgunk" - idézte Antoni Dudek lengyel történészt a Polska című lap, amely szerint a cikk a németek történelmi tudatának változását tükrözi.

Elemzésében a Der Spiegel a II. világháború alatt a balti államokban, Magyarországon, Franciaországban, Hollandiában és Lengyelországban elkövetett gyilkosságok és deportálások több olyan konkrét esetét mutatja be, amelyben a helyi "bűntársak" fontos, sőt olykor meghatározó szerepet játszottak. Számos szakértő, köztük Dieter Pohl, a müncheni Történeti Intézet munkatársa több mint 200 ezerre becsüli azoknak a nem németeknek a számát, akik "részt vettek a gyilkosságok előkészítésében, végrehajtásában és elősegítésében".

Ez a szám nagyjából megegyezik a felelőssé tehető németek és osztrákok számával - állítja a Der Spiegel, amely John Demjanjuk ukrán származású feltételezett náci háború bűnös Németországnak történt múlt heti kiadatása alkalmából közölte terjedelmes írását a holokauszt témájában.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább