„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A menekülttáborok világa Robert Capa fotóin

Robert Capa világhírű fotósnak a közelmúltban Mexikóban előkerült bőröndjében olyan felvételek is voltak, amelyek a Franciaországba, majd Mexikóba emigrált spanyol köztársaságiak életét mutatják be a különböző táborokban.
 
robertcapafotoi

A képekből digitalizálásuk befejezése alkalmából a New York-i Egyetemen A spanyol polgárháború emigránsai címmel szimpóziumot rendeztek, ahol meg lehetett tekinteni azokat a fotókat, amelyek a dél-franciaországi menekülttáborokban készültek. Csaknem félmillió köztársasági élt ezeken az általuk koncentrációs táboroknak tartott helyeken.

„Ezekről a felvételekről beszélt apám egész életében” - mondta a fotókról Angela Giral, José Giralnak, a második spanyol köztársaság volt elnökének a lánya, aki felidézte: apja elmesélte neki, hogyan verték őket puskatussal a szenegáli katonák az argeles-i táborban.

A felvételek kegyetlen realizmussal illusztrálják lakóinak sivár körülményeit. A képek kísértetiesen hasonlítanak azokhoz, amelyek a mai konfliktusok menekültjeinek tragédiáját ábrázolják. Emberek fekszenek a földön kopott pokrócokba takarózva vagy hevenyészett sátrakban összezsúfolódva, mások csekély megmaradt holmijukat vonszolják magukkal.

„Sok könyvet írtak már arról, hogy milyen körülmények közé kényszerítettek csaknem félmillió embert, asszonyokat és gyerekeket, is; a bőröndből előkerült 352 felvétel jelentőségét azonban az a tény is növeli, hogy a tragédiáról, az argeles-i, a brami és a barcares-i táborokról ezek jelentik az első vizuális dokumentumokat” - jegyezte meg az El País spanyol napilap.

A képek egy részét Capa társa, David Seymour (Chim) készítette, közülük kiemelkedő alkotás a kommunista vezető Dolores Ibárruri ( La Pasionaria) és Federico García Lorca portréja.
 
Forrás: Múlt-kor
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább