„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szuperbenzin segítette a brit légierőt a nácik ellen

Egy új feltételezés szerint az Egyesült Államok érdeme lehet, hogy a Spitfire és Hurricane vadászgépek megnyerték az angliai csatát, ugyanis az amerikai mérnökök egy különleges, és jóval nagyobb sebességet lehetővé tévő üzemanyaggal segítették szövetségeseiket.
 
angolrepulok
 
Tim Paluckának az Invention And Technology című szaklapjában megjelent cikke szerint a híres brit repülőgépek a korábbinál jóval kisebb szerepet játszhattak a Luftwaffe elleni győzelemben. Szerinte az angolok igazi erejét az az amerikai, magas oktánszámú szuperbenzin adta, amelyet egy Amerikában élő, francia származású kémikus, Eugene Houdry kísérletezett ki 1938-ban.

Ez a 100 oktános üzemanyag például a Spitfire sebességét tengerszinten 40 kilométer per órával, míg 3000 méter magasan 55 kilométer per órával növelhette meg, illetve a gépeket sokkal jobban irányíthatókká is tette. Mindez lényeges elsőbbséget eredményezhetett a Csatorna és az angol szárazföld fölött vívott küzdelmekben.

A Királyi Kémikusi Társaság (RSC) szerint most szakértőket vonnak be, hogy azok megvitassák ezen állítások jogosságát, abban azonban biztosak, hogy csak az üzemanyag nem lett volna elég a győzelemhez, ahhoz ugyanis a kiváló tervezésű repülőkre is szükség volt.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább