„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Diplomáciai úton mentette volna a pápa a zsidókat

XII. Pius pápa kudarcot vallott azzal a kísérletével 1943 novemberében, hogy diplomáciai úton közbenjárni Adolf Hitler náci vezetőnél a zsidók érdekében - állítja a Vatikán egyik egykori diplomatája.
 
24403

Giovanni Lajolo bíboros, korábbi vatikáni diplomata, jelenleg a Pápai Bizottság elnöke állítja ezt egy korábban nem publikált írásában, amelyet most a KNA katolikus hírügynökség közölt. Lajolo szerint 1939 májusában eredménytelen maradt XII. Pius egy másik javaslata, amelyet németországi nunciusa, Cesare Orsenigo révén juttatott el Hitlerhez. Ebben öthatalmi konferenciát javasolt a fenyegető háború elkerülése érdekében.
 
1995 és 2003 között Lajolo apostoli nuncius volt Németországban, akkoriban írta le mindezt, de csak most adta át közlésre a katolikus hírügynökségnek. A bíboros idéz egy dokumentumból, amelyet Orsenigo készített Berchtesgadenben tett 1943-as látogatásáról, Hitlerrel tartott találkozójáról. Ebben az egykori nuncius leírta, hogy mihelyt előhozta a zsidók témáját, és jóakaratot, emberséges bánásmódot kért a számukra, Hitler elfordult tőle, az ablakhoz ment, és ujjaival dobolni kezdett az ablaküvegen. Majd hirtelen visszafordult, odament egy asztalhoz, amelyen egy pohár víz állt, felragadta a poharat, és dühösen a földhöz csapta.

Ezt megelőzően Orsenigo járt már Hitlernél 1939. május 5-én is, hogy ismertesse XII. Pius javaslatát. Az egyházfő elképzelése szerint Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Lengyelország képviselőinek részvételével konferenciát kellett volna rendezni minden olyan kérdés békés megoldásáról, amelyek háború kirobbanásával fenyegetnek.

"Sajnos a nuncius csak nagyon felületes érdeklődést tapasztalt" - írta Lajolo. Hitler azt mondta a pápai követnek, hogy nincsenek háborús szándékai. Egyúttal nem győzte hangsúlyozni, hogy Németország "verhetetlenül felfegyverkezett" Franciaország ellen, és keleti határán, "Lengyelországgal szemben is megerősödött, és még inkább meg fog erősödni", majd nyers kirohanást intézett Nagy-Britannia ellen.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább