„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Népszerű lett a Mein Kampf Indiában

Adolf Hitler önéletrajza, az antiszemitizmustól fűtött Mein Kampf hihetetlen népszerűségre tett szert az indiai egyetemisták között, akik az egykori diktátort nem agresszív fajgyűlölete, hanem csupán elképzelései valóra váltása miatt tisztelik.

Bár a könyv a világ legtöbb országában tiltott olvasmánynak számít, a legtöbb helyen mégis hihetetlenül népszerű. Újbóli kiadása óta bestsellernek számít Horvátországban is, és Törökországban csak 2005-ben 100 ezer példányt adtak el belőle. Oroszországban a könyvet 1992 után jelentethették meg újra, és azóta már a harmadik kiadás terjed az olvasók között. Németországban a könyv kiadásának joga Bajorország tartomány kezében van, akik 2015-ig, Hitler halálának 70. évfordulójáig nem tervezik annak tudományos kommentárokkal ellátott megjelentetését sem.

Meglepő módon a mű Indiában is népszerű lett, ahol csak az elmúlt fél évben, csak Új-Delhiben 10 ezer példányt adtak el belőle – állítják a vezető könyvesboltok, akik szerint a mű évről évre egyre népszerűbb. Egyes vélemények szerint ez annak köszönhető, hogy a fiatalok szerint a mű egyfajta önmegvalósítási tanácsadás, és egyfajta üzleti stratégiai terv lehet a kezdő vezetők számára, akik mostanában egyre többször idéznek a szélsőséges könyvből. Szerintük a Harcom egy olyan emberről szól, akinek volt egy világképe, amelynek megvalósításához tervet dolgozott ki, majd azt sikeresen végre is hajtotta. A kiadók örvendeznek a sikernek: a Mein Kampfot tavaly legalább kétszer kellett újranyomni, mert a korábbi példányok elfogytak belőle.

Jelenleg hét indiai könyvkiadó foglalkozik Hitler művének terjesztésével, és bevallásuk szerint egyikük sem érez morális kötelezettségeket a könyv kapcsán. Az első kiadás 2003-ban jelent meg a boltokban: a 2000 kötet szinte azonnal elfogyott belőle. Tavalyig már évente 15 ezer példányt adtak el. Az országban nincsenek szerzői jogi gondok sem: Indiában minden mű, amely 25 évnél régebbi, kikerül a hasonló védelmek alól, így bárki megjelentetheti azokat.

A vezető indiai akadémikusok szerint a jelenség nem meglepő, hiszen India és Hitler Harmadik Birodalma egyaránt komoly hatást gyakorolt egymásra: elég, ha a szvasztikára, az ősi hindu szimbólumra, vagy Csandra Bose Indiai Nemzeti Hadseregére, amely a Führerrel szövetkezett volna az angolok ellen, vagy épp Gandhi és Hitler rejtélyes levelezésére gondolunk. Dr. J. Kuruvachira professzor viszont árnyalja a képet: szerinte a történeti háttér mögött a könyv sikerének aktuálpolitikai okai is vannak.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább