„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megkezdődött a magyar zsidók feltételezett tömegsírjának feltárása

Többéves előzetes kutatások és hosszú bírósági huzavona után a németországi Brandenburg tartományban szerdán megkezdődött annak a feltételezett tömegsírnak a feltárása, amely német történészek szerint túlnyomó többségében a nácik által meggyilkolt magyar zsidók földi maradványait tartalmazza. A munkálatok megkezdése egybeesett a sachsenhauseni koncentrációs tábor 1945. április 22-én történt felszabadításának 64. évfordulójával.
 
magyarzsidok

A feltételezett tömegsír egy 5000 négyzetméteres területen fekszik a Cottbus közelében fekvő Jamlitz településen, ahol annak idején - 1943 és 1945 között - a sachsenhauseni koncentrációs táborhoz tartozó külső tábor volt. A lágerben mintegy 10 ezer zsidót tartottak fogva, 1945 elején azonban felszámolták azt. A foglyok közül sokan már a táborban meghaltak, sokakat pedig Auschwitzba deportáltak.

A történészek szerint azonban 1342 beteg és mozgásképtelen fogoly a lágerben maradt, s őket a náci karhatalmi alakulat, az SS február 2-án és 3-án, két helyszínen kíméletlenül agyonlőtte. A brandenburgi emlékhelyekkel foglalkozó alapítvány szerint a jamlitzi tömegsír 753, a nácik által meggyilkolt magyar és lengyel zsidó holttestét rejti, s a legnagyobb, még feltáratlan tömegsír Németországban.

Az első tömegsírra építőmunkások 1971 májusában egy helyi kavicsbányában végzett munkálatok során bukkantak, s abban 589, többségében ugyancsak magyar zsidó földi maradványait találtak meg. A jamlitz-lieberosei hatóságok a 90-es évek közepén kezdtek hozzá a második tömegsír kereséséhez. A brandenburgi alapítvány irányításával a rendelkezésre álló dokumentumok, illetve néhány tanú vallomása alapján jutottak el ahhoz a telekhez, ahol a feltételezett tömegsír a legnagyobb valószínűséggel található, a feltárást azonban a korábbi telektulajdonos az elmúlt év végéig megakadályozta. Akkor azonban a brandenburgi fellebbviteli bíróságon megállapodás jött létre a tulajdonos, illetve a jamlitz-lieberosei hatóságok között, s ezzel elhárult az akadály a tervezett feltárás elől.

Üdvözölte a feltárás megkezdését a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is. Peter Fischer, a tanács elnökségének tagja az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a berlini magyar nagykövetség közreműködésével tájékoztatni kívánják a magyar hatóságokat, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) a kutatás állásáról, illetve a feltárás eredményéről. Fischer, - aki az első tömegsír feltárása után Magyarországon személyesen is igyekezett tájékoztatni a hozzátartozókat - közölte, hogy a helyszínen egyfajta emlékhelyet terveznek kialakítani, végső döntés ezzel kapcsolatban azonban még nem született.

Jörg Schönbohm brandenburgi belügyminiszter a német, illetve a tartományi hatóságok alapvető történelmi, illetve humanitárius kötelességének nevezte a feltárást, s ezzel kapcsolatban mindenekelőtt az áldozatok hozzátartozóival szembeni felelősségre utalt. Az áldozatok emlékének megőrzését elengedhetetlennek nevezte. Kiemelte ugyanakkor a feltárás jelképes üzenetét is, emlékeztetve a szélsőjobboldal erősödésére Brandenburg tartományban is.

A hatóságok szerint a feltárás mintegy három hetet vehet igénybe, s annak eredményessége esetén törvényszéki orvosok kezdik meg az azonosítást. Günter Morsch, a brandenburgi emlékhelyekkel foglalkozó alapítvány igazgatója arról tájékoztatott, hogy a rendelkezésre álló dokumentumok nem tartalmazzák a magyar, illetve lengyel áldozatok nevét. Nem zárta ki azonban, hogy - akárcsak annak idején az első tömegsír feltárásakor - olyan személyes tárgyakat találhatnak, amelyek segíthetik az azonosítást.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább