„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hitler nem volt jó vacsorapartner

Hitler a bunkerben gyorsan, és kapkodva evett - derül ki egy korábban ismeretlen, és hamarosan kalapács alá kerülő leírásból. A füzetke arról is beszámol, hogy a Führer az utolsó hetekben egyfolytában süteményeket zabált, és egy emésztési rendellenesség miatt egyfolytában fel volt fújódva.

23431

A nemrég felfedezett, és március 5-én kalapács alá kerülő, egyesek szerint 1000 fontot is érő dokumentumokban a Führer mindennapi szokásait egy magas rangú náci tiszt örökítette meg, akinek jegyzetei később egy brit ügynök tulajdonába kerültek. Az 1945. május 3-i dátummal ellátott könyvecske, amelyből Hitler utolsó pszichológiai profilja is megalkotható, a következő szöveget is tartalmazza: "az összefoglalót 48 órán belül meg kell semmisíteni". A feljegyzés ennek ellenére a brit ügynök tulajdonában maradt, aki később angliai házában magánál őrizte a füzetkét, és talán meg is feledkezett róla.

A feljegyzés szerint a kancellár az asztalnál ülve folyamatosan az ujjait harapdálta, és mutatóujjával pedig bajuszát simogatta. A korábban szigorúan titkos dokumentumok szerint Hitler teljesen elhitte a Josef Göbbels propagandaminiszter által róla terjesztett dolgokat, és magát mindvégig minden idők legnagyobb katonai zsenijének gondolta – a feljegyzést készítő náci tiszt ezért meg volt győződve arról, hogy a Führer teljesen megőrült, és holdkóros.

Ezt személyesen is tapasztalta: körülbelül 30 alkalommal étkezhetett együtt a vezetővel. Szerinte Hitler gyorsan, gépiesen eszik, a táplálék számára csupán a létminimumhoz szükséges "kötelező rossz" volt. Hitler emellett nagyon sok süteményt evett, amely nem csak hízását, hanem felfúvódását is okozhatta. Nem dohányzott, és „környezetében szigorúan tilos volt rágyújtani, mert nagyon hajlamos volt a gégegyulladásra”.

A forrás szerint a vezető nagyon szívesen diskurált a zenéről, és egyáltalán nem abban a ripacskodó stílusban, mint a nagyközönség előtt, hanem kellemes bariton hangján. Ennek ellenére ugyanolyan durva volt. Ezután általában visszavonult szobájába, ahol gyógyteát ivott, és lemezeit hallgatta. Többször hölgyek is kísérték, ám a füzet szerint ezek csak plátói kapcsolatok voltak, fizikai dolgokra sosem került sor.

A tiszt cáfolta a homoszexualitással kapcsolatos állításokat is, amelyek szerinte csupán rosszindulatú pletykák. Szerinte az 1941-ben Skóciába repült Hess volt Hitler legközelebbi barátja, akit a kancellár testvéreként szeretett, és nem volt szó testi kapcsolatról.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább