„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Összecsapásokkal emlékeztek a drezdai tragédiára

A szélsőjobboldal elleni demonstrációvá vált az a megemlékezés, amelyet szombaton tartottak Drezdában a második világháború végén a város ellen intézett, több tízezer halálos áldozatot követelő szövetséges légitámadás 64. évfordulója alkalmából.
 
23400

Az áldozatokra való békés emlékezést - akárcsak az elmúlt években - ezúttal is szélsőjobboldali csoportok zavarták meg. Szerte az országból több mint ötezer neonáci érkezett a szászországi tartományi fővárosba, hogy egyfajta "gyászmenetként" meghirdetett tüntetés keretében tiltakozzon az amerikai, illetve brit légierő 1945 februári bombázásai ellen, s ily módon fejezze ki szolidaritását az áldozatokkal. A tartományi parlamentbe bejutott neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) háborús bűncselekménynek tartja a támadást, s egyfajta "holokausztról" beszél.

Egy pártok felett álló szövetség felhívására ugyanakkor több mint tízezren gyűltek össze a városban, hogy a békés megemlékezés mellett állást foglaljanak a neonáci felvonulás ellen. A menetben ott volt egyebek között Richard Weizsäcker volt államfő, Franz Müntefering szociáldemokrata pártelnök és Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke. A hatóságok több ezer rendőrt helyeztek készültségbe Drezda belvárosában, hogy megakadályozzák az összecsapásokat. Ennek ellenére már kora délután összetűzésekre került sor a rendőrök és a hírek szerint a neonácikra rátámadó balos csoportok között.

Az 1945. február 13-ról 14-re virradó éjszaka, illetve 14-én a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása valósággal lerombolta a Németország egyik fő ékszerének tartott Drezdát. A 772 brit és 311 amerikai repülőgép összesen több mint hétezer tonna bombát dobott a városra, amelynek belső, mintegy 12 négyzetkilométernyi területe teljesen elpusztult, további 3 négyzetkilométer erősen károsodott, csaknem 25 ezer otthon semmisült meg. Mivel a támadás idején a városban nagyszámú menekült is tartózkodott Németország keleti részből, a halottak számát nem tudták pontosan megállapítani. Az áldozatok becsült száma 25 ezer és 135 ezer között van. Az NPD ugyanakkor a közelmúltban azzal állt elő, hogy a támadás több mint 250 ezer halálos áldozatot követelt.

A békés megemlékezések egyébként már pénteken este megkezdődtek, amikor a város  vezetői, illetve a németországi amerikai, illetve brit nagykövet együttesen koszorúzta meg az áldozatok emlékművét. Az emlékezéssel egy időben a német kormány két tagja is sürgette a neonáci NPD betiltását. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldali párt a "szervezett és agresszív neonácizmust" testesíti meg, s az alkotmányos rend ellen tör. A külügyminiszter a szélsőjobboldal, az idegenellenesség és az antiszemitizmus elleni harcot össztársadalmi feladatnak nevezte. A keleti tartományok újjáépítéséért felelős Wolfgang Tiefensee miniszter pedig  úgy vélte, hogy a szélsőjobboldal ellen nem elég csak békésen tüntetni.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább