„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Háborús halottakat keresnek a Csendes-óceánon

Több mint félezer amerikai katonának veszett nyoma a Csendes-óceánon a második világháború egyik legvéresebb ütközetében. A veteránok mostanra megunták a Pentagon lassúságát, és magáncégeket béreltek fel a katonák sírjainak megkeresésére.
 
22490
Sebesült tengerészgyalogosok érkeznek Tarawára
 
A japánok által megszállt atollon 1943. november 20-23-a között dúlt a heves csata, amely mindkét fél részéről súlyos áldozatokat követelt: az adatok szerint 1687 amerikai katona esett el, és további 2200-an sérültek meg, míg a másik oldalon 4800 halottat számoltak. Az elesettek maradványainak megtalálása azonban igencsak sok időt és pénzt emészt fel. A 74 ezer második világháborús eltűntből az elmúlt hat évtizedben eddig alig négyszázat sikerült megtalálni, azonosítani, majd hazaszállítani.

Az amerikai veteránok ezért most magáncégekhez fordultak: a nekik dolgozó kutatók magnetometriás földradarok, és több ezer oldalnyi katonai dokumentum elemzése, illetve több száz egykori katonával készített interjú alapján eddig 139 sírt fedeztek fel. Szerintük emellett még több száz ember heverhet a mai napig névtelen sírokban a csendes-óceáni Tarawa atollnál.

A nyolc tömegsírt a History Flight nevű szervezet a WFI Research Group támogatásával fedezte fel, ám a kutatásnak még nincs vége, hiszen a veteránok szerint összesen 541, ütközetben eltűnt katona maradványait keresik a szigeteken. A History Flight tervei azonban jóval nagyszabásúbbak, így a következő pár évben tizennégy hasonló kutatást szeretnének lefolytatni.

A Pentagon nem kommentálta a bejelentést, ám a kutatás módszerei ellen nem emeltek kifogást.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább