„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Újratemetik a Wehrmacht cseh területen elesett katonáit

Több mint 5000 volt német katona földi maradványait helyezik örök nyugalomra a nyugat-csehországi Chebben. A Wehrmacht katonái a II. világháború idején Csehország területén vesztették életüket.
 
15216
Német katonai temető Csehországban 
 
Az első, mintegy negyven fémkoporsót szerdán hantolták el egyházi tiszteletadás mellett. Jelen volt Németország csehországi nagykövete is. A korábban jeltelen tömegsírokban nyugvó elesettek újratemetése mintegy három hetet vesz igénybe. A sírkertet egy hatalmas kereszttel jelölték meg, amely messziről is jól látható. "Nem emlékművet építettünk, hanem méltó nyughelyet szeretnénk kialakítani az elesettnek. Köztük mintegy 450 civil személy is van, többnyire egészségügyi személyzet" - mondta újságíróknak Fritz Kirchmeier, a német szervezet szóvivője.

A német katonai temetőt a chebi városi temető civil részében alakították ki, s a terület rendbetételéhez a német fél mintegy 25 millió koronás összeggel járult hozzá. A temetéssel kapcsolatos ügyeket a  külföldi katonai sírokat gondozó német szervezet intézte el a várossal májusban megkötött szerződés alapján. A cseh területen elesett német katonák földi maradványait a külföldi német katonai sírokat gondozó szervezet a kilencvenes évek közepétől kezdve gyűjtötte össze, de miután elfogyott a pénze, a mintegy 5000 katona maradványait ládákban elraktározták az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik elhagyott ipartelepén.

A Mladá Fronta Dnes című lap 2006 márciusában nyilvánosságra hozta a dolgot, aminek következtében országos botrány támadt, s a cseh és a német fél tárgyalásokat kezdett a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. Az akkor megszületett cseh-német megállapodás értelmében a koporsókat ideiglenesen a brdy katonai körzetben raktározták el. A németek 2008-ig bérbe vették a területet, s fizetik az összes további költséget is. A német katonák végső nyughelyéről azonban éles sajtóviták folytak. Csehországi eltemetésük ellen különösen az egykori antifasiszta ellenállók és a kommunisták emeltek kifogásokat. Több hely is felmerült, de a helyi önkormányzatok a bírálatoktól tartva sorra visszakoztak. Cheb önkormányzata viszont vállalta az ügyet, s időközben elkészült a német katonai temető is.

Cheb (német nevén: Eger) Csehország szudétanémet határvidékén fekszik, s a II. világháború előtt a helyi lakosok többsége németnek vallotta magát. A II. világháború után, a hírhedt Benes-dekrétumok alapján a németeket háborús bűnösnek nyilvánították és kitelepítették a korabeli Csehszlovákiából.

Európában általános szokás, hogy a háborúban elesett katonákat abban az országban temetik el, ahol életüket vesztették.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább