A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sírokra bukkantak az egykori csehországi roma koncentrációs tábor területén

Első ízben találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén Lety na Písecku településen, történészek szerint a felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét.

53126

A helyszín közelében korábban emelt emlékmű (kép forrása: Wikimedia Commons)

A koncentrációs táborban 1942 augusztusa és 1943 májusa között 1308 romát tartottak fogva, közülük 327-en a helyszínen vesztek oda, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek tovább. A tábor területén a közelmúltig sertéshizlalda működött, a jövőben azonban emlékhelyet akarnak kialakítani ott.

A kedden befejeződött ásatások során egy 40 év alatti nő sírját tárták fel, és megtaláltak további hét sírhelyet, köztük egy újszülöttét.

A Nyugat-csehországi Egyetem régészcsoportjának vezetője, Pavel Vareka szerint sikerült pontosan meghatározni a gyűjtőtábor egykori hevenyészett temetőjének helyét, közel egy gránit emlékműhöz. A 400 négyzetméteres temetőben a történelmi feljegyzések szerint 120 foglyot, köztük több mint 70 gyermeket földeltek el.

A temető lokalizálásával Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el - hangsúlyozta a kutató az ásatások eredményéről beszámoló keddi sajtótájékoztatón.

Az itt talált sírok mind egyéniek, némelyek mélyebbek, mások sekélyebbek. Tömegsírok a feljegyzések szerint a komplexum másik végén, a fellelt temetőtől északkeletre lehetnek

A megtalált holtakat nem exhumálják, a felnyitott sírokat pedig kegyeleti okokból nem mutatják meg a nyilvánosságnak, a sírgödröket visszatemetik.

A vezető régész hangsúlyozta, hogy egyelőre csak kis részt tártak fel a sírokból, de a leletek alapján már következtetni tudnak az egész környék fekvésére, kinézetére.

A ČTK cseh hírügynökség szerint a roma közösség hét méter magas keresztet akar állítani a sírok fölé.

A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére, a győztes pályázat kihirdetését 2020 májusára tervezik.

Jana Horváthová, a múzeum igazgatója szerint a jövő év végéig felszámolják a láger területén működő sertéstelepet, amelyet a cseh állam tavaly vásárolt meg a tulajdonostól a 2023-ra átadni tervezett emlékhely céljára.

A nácizmus idején a Cseh és Morva Protektorátus területén élő 6500 romából 4870-et deportáltak Auschwitzba, a haláltábort 583-an élték túl.

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább