„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rövidesen eldőlhet a herxheimi „Hitler-harang” sorsa

Herxheim am Berg templomának tornyában 1934 óta lóg a horogkeresztes harang. Az önkormányzat névtelen szavazást követően úgy döntött, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak.

48423

Szakértőhöz fordul tanácsért egy német falu a templomukban lévő úgynevezett Hitler-harang jövőjével kapcsolatban. Herxheim am Berg önkormányzata névtelen szavazást követően úgy döntött, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland - Adolf Hitler (Mindent a hazáért - Adolf Hitler) felirat a náci korszak emléke. 

Egy nyugdíjas tanárnő nemrég újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére. Amennyiben elkészül a szakértői véleményezés, a testület dönt arról, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban. „A szövegről és a formáról a presbitériummal közösen határoznak” - mondta Ronald Becker polgármester.

A tábla költségeit egy adományozó már magára vállalta.

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább