„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Churchill úgy vélte, lehetséges a földönkívüli élet

Winston Chuchill már nyolcvan évvel ezelőtt úgy vélte, hogy létezik földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon. Az erről szóló esszé a maga idejében nem jelent meg, az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában.

47440

Az egykori brit miniszterelnök erről egy 11 oldalas cikket írt a második világháború előestéjén, amit az 1950-es években ismét elővett és frissített is. A földönkívüli élettel kapcsolatos esszéje évtizedekkel előzte meg a Naprendszeren kívüli első bolygók felfedezését. Churchill Are We Alone in the Universe? (Egyedül vagyunk az univerzumban?) című dolgozatából kiderül, hogy az államférfi biztos volt abban: lehetséges a földönkívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok közül keringő bolygókon.

Az esszé a maga idejében nem jelent meg, az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában, és átadták Mario Livio asztrofizikusnak, hogy szakértőként elemezze. Az elkészült tanulmány a Nature szerdán megjelent számában olvasható. Churchill már nyolcvan évvel ezelőtt megfogalmazta, hogy "nebulák százezreinek mindegyikében sokmilliárdnyi nap található, és óriási az esélye, hogy hatalmas számban vannak közöttük olyan bolygókkal rendelkezők, amelyek körülményei nem tennék lehetetlenné az életet".

Írásában hangsúlyozta, hogy az élethez vízre van szükség és az élet számára alkalmas bolygó hőmérséklete "a néhány fokos fagy és a víz forráspontja között kell legyen". Churchill valószínűleg népszerű tudományos írásként egy újságnak szánta az esszét. A híres polihisztor számos hasonló tudományos cikket írt újságoknak és magazinoknak, 1931-ben például a fúziós energiáról értekezett.

Livio elemzésében méltatta Churchill világos gondolkodását és dicsérte, amiért a kormányzati politika eszközeként támogatta a tudományt. Ő volt az első kormányfő, aki tudományos tanácsadót alkalmazott. "Mikor napjaink számos politikusa kerüli a tudományt, szerintem megindító felidézni egy vezetőt, aki ennyire elkötelezett volt iránta" - fogalmazott Livio.

 Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább