„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Elloptak egy vázát Sztálin rezidenciájáról

Betörtek Joszif Visszarionovics Sztálin egykori rezidenciájára, de szerencsére csak egyetlen vázát vittek el, amely a rendőrök szerint gyakorlatilag semmit sem ér.
 
22047
 
A Kuncevóban lévő, úgynevezett "közeli dácsát" - ahol a generalisszimusz elhunyt - ma is rendkívül szigorúan őrzik, mégpedig a titkosszolgálatok emberei. A telket két deszkakerítés veszi körül, a külsőn szögesdróttal, köztük folyamatosan őrök járnak kutyákkal, továbbá hat ponton napi 24 órában 2-2 őr posztol.

A rablók a Moszkovszkij Komszomolec című lap hétvégi számában közölt értesülés szerint október 9-én éjszaka átvágták a szögesdrótot, s a főépületbe törtek be, ahol a diktátor dolgozószobája, hálószobája, egy vendégszoba, és egyebek mellett egy az ajándékok tárolására használt szoba volt. A tettesek ez utóbbi szoba ablakát próbálták meg előbb kivágni, majd betörték azt. Egyetlen padlóvázára vetettek szemet, s ahogy leemelték helyéről, eltörték az állványát. Rejtély, hogy hogyan sikerült bejutniuk, s főleg észrevétlenül távozniuk a zsákmánnyal, ezért a nyomozás elsősorban a dácsa személyzetét ellenőrzi.

A bűncselekménynek némi haszna is van: a helyszínelők megtalálták Sztálin elveszettnek hitt nemezcsizmáját. A nagy vezérnek adott rengeteg ajándék között különösen nagy helyet foglalnak el a vázák. Rendkívül értékes például egy fajanszból készült váza, Lady Nancy Witcher Astor (1879-1964), a brit alsóház első tényleges női tagja ajándéka, amelyen egy (orosz) medve Napóleont fojtogatja. A grúz képzőművészeti akadémia hallgatói porcelánból készítettek ajándékba vázát, rajta a főtitkár életének fő állomásait bemutató domborművekkel. Akad egy egyetlen nefritből készült hatalmas darab, amellyel a kínai elvtársak lepték meg Sztálint, és egy i.sz. 1. századból származó, erotikus jelenetekkel díszített váza másolata - erről feltételezik, hogy az olasz kommunisták ajándéka volt.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább