„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Eladó egy M18 „Hellcat” harckocsi

Az M18 „Hellcat” típusú harckocsit, amelyik az egyik leghíresebb amerikai típus volt a második világháborúban, a General Motors konszern egyik részlege a Buick gyártotta 1943-1944-ben. A páncélvadásznak tervezett lánctalpasból összesen 2.507 db-ot gyártottak. Az amerikai hadsereg 1957-ig tartotta szolgálatban és még a koreai háborúban is bevetették. Ennek egyik felújított példánya most megvásárolható 244.000 dollár összegért.

M18 1

Kitűnő állapotban van a működőképes M18 „Hellcat” páncélvadász

A Northeast Military Vehicle Services LLC (Északkeleti Katonai Járműjavító) arról adott tájékoztatást, hogy az M18 SN1240 harckocsi kitűnő állapotban van. A harcjármű nemrégiben esett át egy teljes felújításon, amelynek költsége több mint 300.000 dollár volt. Az M18-as egy sikeres vétel esetén gyakorlatilag azonnal használatba vehető, mivel működőképes állapotban van. A jelenlegi tulajdonosnak más pénzügyi kötelezettsége van, ezért adja el áron alul a tankot.

A torony is működőképes, ám a 76 mm-es AT M1A2 típusú harckocsiágyú természetesen nem használható. Csak összehasonlításképpen a 2015-ös Dodge Challenger SRT Hellcat típusú autónak egy 6,2 literes 707 LE-s, V8-as kompresszoros HEMI motorja van, míg a 17,7 tonna súlyú harckocsiba egy 400 LE-s, 9-hengeres Continental R-975-C4 dugattyús (repülőgép)motort építettek annakidején. Ez tonnánként 22,6 LE-t jelent. Az M18-as hatótávolsága 168 km, a végsebessége elérheti úton a 92 km/h-t is.

A tulajdonos azt nyilatkozta, hogy a C4-es motor olyan erős, hogy emelkedőn is képes volt minden gond nélkül nagyobb sebességet váltani. Ez elég érdekes képesség egy 72 éves veterán járműtől, amely a győzelem kivívásában nagy szerepet játszott.

M18 2

Megvásárolható a legendás amerikai harckocsi

Az M18-as amúgy megkülönböztetett helyet vívott ki magának az amerikai hadtörténelemben. Ugyanis egy különleges rekord is a nevéhez fűződik, mivel ez volt a második világháború leghatásosabb páncélvadász harckocsija, amelyiknek a legmagasabb volt a győzelem-veszteség aránya az amerikai harckocsik közül.

Felhasznált irodalom:

http://www.autoevolution.com/news/m18-hellcat-tank-is-a-buick-that-costs-244000-video-photo-gallery-96649.html

Videó:

http://www.autoevolution.com/news/m18-hellcat-tank-is-a-buick-that-costs-244000-video-photo-gallery-96649.html#agal_0

Írta: Kiss Kálmán

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább