„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hogyan látták az amerikaiak 1922-ben Hitlert?

"Hitler antiszemitizmusa nem annyira erőszakos és őszinte, mint amennyire hangzik" - állapította meg 1922-ben a befolyásos The New York Times amerikai napilap újságírója a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt frissen megválasztott teljhatalmú vezetőjéről.

42952

Rendkívül érdekes kordokumentumot tett közzé honlapján a Vox: az amerikai magazin a The New York Times amerikai napilap Adolf Hitlerről szóló első, 1922. november 21-én megjelent írását bányászta elő, amely ékes példája annak, hogy egy külföldi tudósító - legyen mégoly annyira tájékozott - mennyire félreismerheti alanyát, ha túl "közel" merészkedik hozzá.

A Times tudósítója, Cyril Brown írásában elsősorban arra tesz kísérletet, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek megmagyarázzák Hitler felemelkedését. Megemlíti többek között a náci pártvezér - unalomig ismételt - ragyogó szónoki képességét, amit "a közönség feletti titokzatos kontrollálására alkalmaz, s amivel nemcsak hogy felrázza hallgatóit, de ugyanazt a közönségét engedelmes higgadtságra is bírja".

A cikk legérdekesebb része kétségkívül az a három bekezdés, amit a szerző az antiszemitizmus elemzésének szentel. Brown elismeri ugyan, hogy a "bajor Mussolininek" nevezett Hitler vonzalma főként gonosz antiszemitizmusából ered - továbbá azt is megjegyzi, hogy a zsidók menekülnek előle -, de kétli, hogy az őt kielégítené.

"Számos megbízható, jól informált forrás megerősítette, hogy Hitler antiszemitizmusa nem annyira erőszakos és őszinte, mint amennyire hangzik, az antiszemita propagandát pedig pusztán azért használja, hogy csaliként még nagyobb számú támogatóra tegyen szert, akiket fellelkesíthet, bátoríthat, egészen addig, míg szervezete nem lesz elég erős ahhoz, hogy politikai céljait megvalósítsa.

"Egy tapasztalt, befolyásos politikus dicsérte Hitler remek politikai érzékét, amiért az antiszemitizmust emelte ki, sőt túlhangsúlyozza azt. Mint mondta: »Nem lehet elvárni a néptől, hogy megértse a finomabb, igazi célokat, ezért nekik egyszerűbb, könnyebben emészthető kis morzsákat kell dobni, mint az antiszemitizmus«(...)”

A cikket ezen a linken elolvashatja

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább