„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Patton-akta: baleset vagy merénylet?

George S. Patton tábornokról még ellenfelei is elismeréssel szóltak. Rendíthetetlen harci szelleme azonban nemcsak a visszavonuló németeket rémítette meg: sokszor saját tábornoktársai is rosszallóan tekintettek törekvéseire.

p1

„Rettenetes helyzetben vagyunk ezzel a remek hazafival. Teljesen kezelhetetlen, meg kell mentenünk önmagától” – írta Patton tábornokról „Vad Bill” Donovan tábornok, az akkori amerikai katonai titkosszolgálat, az OSS feje. Mint a nemrég napvilágot látott korabeli jelentésekből kiderült, az amerikai 3. hadsereg parancsnokát több alkalommal is figyelmeztették, és nemegyszer tervezgették már áthelyezését – ahogy akkoriban fogalmaztak – „valami csendes szekcióba”.

Patton 1945 decemberi halála a mai napig rejtély, ugyanis mindenféle vizsgálat nélkül balesetnek kiáltották ki elhunytát, amelynek részleteiről idáig semmit sem lehetett tudni. A nemrégiben feltárt dokumentációk azonban új vetületet adnak a történteknek, amelyek hetven évvel a tábornok halála után újra számos történész figyelmét felkeltették. Mára annyit tisztáztak, hogy Mannheim környékén valóban autóbalesetet szenvedett, azonban a korábbi állításokkal szemben nem ennek következtében halt meg. Ez már önmagában is megkérdőjelezi az eddigi hivatalos állásfoglalást, ám egy hadtörténész, Robert Wilcox igazán megdöbbentő teóriával állt elő. Wilcox szerint Donovan tábornok egy mesterlövészt, a háborúban számos kitüntetést kiérdemelt Douglas Bazatát bízta meg azzal, hogy elnémítsa a háború végén már a szovjetek ellen is kampányoló Pattont.

p2

Könyvében, A célpont: Pattonben interjúrészleteket is közölt, amelyekben Bazata elárulta, hogy miként állította be az autóbalesetet, hogyan hajtott bele a tábornok Cadillacjébe egy csapatszállító teherautóval. Az ütközést követően egy kis sebességű lövedékkel végzett csendben Pattonnel úgy, hogy az eltörje a nyakát, majd mintha sosem lett volna, eltűnt. Bazata azt is elismerte, hogy a lövedék nem ölte meg a kiszemelt áldozatot, és elárulta, hogy amikor Patton állapota javulni látszott, az OSS szemet hunyt azon szovjet NKVD-s kémek ügyködése felett, akik végül sikeresen megmérgezték a tábornokot. Később az is kiderült, hogy Patton már régóta rajta volt Sztálin feketelistáján.

p3

Wilcox kutatásai során számos bizonyítékot gyűjtött össze állításai alátámasztására. A baleset kapcsán készült dokumentumok nagy részét még akkor törölték a hadsereg archívumából, s az eredetinek kikiáltott Cadillacről is kiderült, hogy csak hasonmása annak, amelyben a tábornok utazott. És hogy miért ölhették meg a második világháború egyik legambiciózusabb tábornokát? A hadtörténész szerint az amerikai hadvezetés rosszallóan figyelte, ahogy Patton őrült hajszát folytatott azért, hogy elsőként érhessen Berlinbe. Majd miután a háború véget ért, rögvest neki akart menni a szovjeteknek, ráadásul a kapitulált német katonák újrafegyverzésével.

A nemrégiben feltárt dokumentumok akár bizonyítékerejűek is lehetnek, mégsem született még új hivatalos állásfoglalás Patton tábornok halálának ügyében. Aktáján továbbra is a balesetben elhunyt összegzés olvasható.

p4

Forrás: honvedelem.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább