„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Száztizennyolc magyar katona végső nyughelye

Szicíliában járt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum delegációja

Szicília és Magyarország kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza, de a szicíliai és a magyar emberek tömeges találkozására csak az első világháború során került sor, amikor az olasz hatóságok több ezer magyar hadifoglyot szállítottak a szigetre.

01

A legnagyobb hadifogolytábor a sziget délkeleti részén fekvő Ragusa megyében, Vittoria városában épült fel, ahol több mint 18 ezer katona raboskodott, köztük nagyon sok magyar. A háború után, az olasz−magyar együttműködés jegyében, magyar közadakozásból egy kápolnát építettek a város temetőjében, melyhez a város ingyen adta a földterületet. Az 1927-ben átadott kápolna alatti csontkamrában nyugszik az a 118 magyar katona, akik a háborút követően a szigeten haltak meg, nem a rossz bánásmód miatt, hanem különféle megbetegedésekben, elsősorban a spanyolnáthában.

A második világháború után, amikor a magyarországi politikai fordulat következtében megszakadt a kapcsolat az összes nyugati első világháborús emlékhellyel, a vittoriai lakosok továbbra is önzetlenül gondozták a magyar kápolnát, és a magyar hősök sírjára azóta is rendszeresen friss virág kerül. A rendszerváltás után sikerült újra felvenni a kapcsolatot Vittoriával, amiben kiemelkedő szerepe volt és van a magyar katonadiplomáciának, illetve a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak (HM HIM).

02

A HM HIM és a város között szoros szakmai kapcsolatok jöttek létre, melynek egyik példája a volt világháborús hadifogolytábor egyik még meglévő barakkjában kialakított Olasz−Magyar Történeti Múzeum. A múzeum állandó, és rendszeresen megújuló időszaki kiállítását is a HM HIM biztosítja.

November elején a HM HIM parancsnoka, dr. Kovács Vilmos ezredes által vezetett delegáció is részt vett a vittoriai megemlékezéseken. A halottak napja és az olasz fegyveres erők ünnepe alkalmával lerótta tiszteletét a vittoriai olasz és magyar halottak előtt. November 2-án a városi temetőben tartott ünnepi szentmisét követően a városi méltóságok mellett a magyar delegáció is tisztelgett a magyar kápolnában örök álmukat alvó hősi halottak emléke előtt.

03

A város és a HM HIM az osszárium előtt elhelyezett közös koszorúja szimbolizálta a két nép barátságát. A papi áldást követően a HIM parancsnoka és Giuseppe Nicosia polgármester nemzetiszín gyertyát gyújtott a kápolnában nyugvó magyarok emlékére.

Mivel az Olasz−Magyar Történeti Múzeum épülete jelenleg felújítás alatt áll, így a HM HIM által Vittoriába szállított képzőművészeti anyagot egy másik épületben, a nemrég helyreállított vittoriai volt kapucinus kolostor dísztermében, a város egyik legreprezentatívabb helyén állították ki. A Magyar művészek az olasz fronton című kiállítás megnyitóját november 3-án rendezték meg. Kovács ezredes és Nicosia polgármestere vágták át a szalagot, majd a kiállítás kurátora, Szántó Nóra körbevezette a vendégeket.

04

November 4-e az olasz fegyveres erők napja, hagyományosan a háborús halottakra való emlékezés egyik legfontosabb alkalma. Az egymás hősi halottai iránti kölcsönös tisztelet jegyében a magyar delegáció részt vett a november 4-ei városi ünnepségeken. Az ünnepélyes szentmise után az olasz résztvevők mellett a HM HIM parancsnoka is megkoszorúzta a hősi halottak emlékművét. Ezt követően a város főterén összegyűlt emberek előtt a polgármester és Kovács ezredes is az első világháborús centenáriumi évforduló miatt különösen aktuális együttműködés fontosságáról beszélt.

Salvatore Di Falco, a vittoriai képviselő-testület elnöke biztosította a delegációt, hogy az Olasz−Magyar Történeti Múzeum épületének helyreállítását követően várják a HM HIM kiállításainak felújítását.

05

Fotó: HM HIM

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább