„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A legszomorúbb szelfi az első világháborúból

Egy nem mindennapi, első világháborús fotót találtak nemrégiben brit kutatók. Az 1918-as fényképen egy frissen megborotválkozott, mindössze 21 éves ausztrál katona látható, aki saját magát fotózza a fürdőszobatükörben. Mint kiderült, a pilótaként szolgáló ifjú gépét a fotó elkészülte után néhány nappal egy Németország feletti légiharc során lőtték le.

baker1

A fotón látható ausztrál katona, Thomas Baker az iskolaigazgatóként és földművesként dolgozó Richmond Baker legidősebb fiaként született a dél-ausztráliai Smithfieldben. 1915 júliusában csatlakozott a Royal Australian Engineers-hez, és a hatodik dandárral kezdte meg a felkészülést az európai harcokra.

A közlegény 1916. július elsején, 19 éves korában érkezett a nyugati frontra. Részt vett a véres somme-i csatában, majd még ez év decemberében kitüntették, ugyanis a heves ellenséges tűz ellenére kijavított egy több mint harminc helyen megrongálódott telefonvezetéket. 1917-ben egy újabb éremmel jutalmazták, amiért a német tüzérségi támadás idején részt vett egy, az antant erők által használt lőszerraktárban keletkezett tűz oltási munkálataiban. A katonai források külön kiemelték gyors helyzetfelismerését, amellyel egy "nagyobb katasztrófát is sikerült kivédenie".

baker
Thomas Baker az ausztráliai kiképzőtáborba tartó vonatra való felszállás előtt

A háború utolsó évében Baker csatlakozott az Ausztrál Légierőhöz, ahol repülőgép-szerelő lett. 1918 elején elküldték pilótaképzésre, amit március 27-én végzett el. Augusztus és október között több nagyobb légi ütközetben is részt vett, sőt október 24-én kinevezték a negyedik repülőszázad ideiglenes parancsnokává is.

1918. november 4-én több, a Royal Air Force kötelékébe tartozó század vett részt a németek visszavonulását zavaró hadműveletben, amely során a belgiumi Leuze és Ath városok közti utat bombázták. A negyedik század 12 darab Fokkert tett ártalmatlanná, az akció végére azonban azt vették észre, hogy két társuk hiányzik: az egyik Baker volt. Mint kiderült, a parancsnok és Arthur Palliser hadnagy Karl 'Rittmeister' Bolle német ász áldozatául estek; Belgiumban temették el őket.

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább