„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Német tengeralattjáró roncsát találták meg az amerikai partoknál

Második világháborús német tengeralattjáró roncsaira bukkantak az Atlanti-óceánban, Észak-Karolina állam partjai közelében – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

42273

 

A német tengeralattjáró és egy amerikai teherhajó roncsai a parttól 48 kilométerre kerültek elő, 240 méterre attól a helytől, amely a sok elsüllyedt hajó miatt atlanti temetőként vált ismertté.

A két hajó, a német U-576 és a Bluefields teherszállító 1942. július 15-én süllyedt el. A hatóság szerint a német tengeralattjáró megtámadott egy kereskedelmi hajókaravánt, és elsüllyesztette a Bluefieldset, másik két teherszállítót pedig súlyosan megrongált. Válaszul a konvojt biztosító, Kingfisher nevű amerikai repülőgép bombázta a tengeralattjárót, egy másik kereskedelmi hajó pedig a fedélzeti ágyújával lőtte, és el is találta, így a támadó is az áldozata mellé süllyedt.

A Bluefields legénységét még ki tudták menteni, a német hadihajó azonban 45 tagú személyzetével együtt merült a hullámsírba. A roncs ezért katonai sírhely, nemzetközi védelem alatt áll. Németországnak nem is áll szándékában, hogy kiemelje a tengeralattjáróból az áldozatok maradványait. A külügyminisztérium álláspontja szerint a halottak nyugodjanak békében, ha lehet, ne bolygassák őket

Forrás: Múlt-kor.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább