„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hatalmas tömegsírt találtak a sztálini rémuralom helyszínén

Mintegy ezer - többségében lengyel - áldozat lehet abban a tömegsírban, amelyet Nyugat-Ukrajnában, egy kastély területén tártak fel lengyel és ukrán régészek.

41921Lengyel katonák állnak a katyni áldozatok emlékműve előtt

Közel ezer, a sztálini rémuralom áldozatául esett személyt temettek abba a tömegsírba, amelyet Ukrajnában fedeztek fel lengyel és ukrán szakemberek még augusztus végén. A lengyel sajtó "új Katyn"-nak nevezte a felfedezést, utalva a Sztálin parancsa nyomán 1940. március 5-én elrendelt vérengzésre. A katyni mészárlás során az 1939-ben fogságba esett lengyel értelmiségieket, rendőröket, tartalékosokat és katonatiszteket mészároltak le a NKVD tagjai 1940. április 3. és május 19. között Katyn és Mednoje, valamint a mai Ukrajna területén fekvő Harkov közelében. 

A tömegsírt Nyugat-Ukrajnában, a lengyel határhoz közel, Volodimir-Volinszkijban, (Vlagyimir-Volinszkij) a Nagy Kázmér kastély területén találták meg. A III. (Nagy) Kázmér (1333-1370) lengyel királyról elnevezett középkori kastélyt 1939 és 1956 között a szovjet titkosszolgálat használta titkos börtönként, a tömeggyilkosságot pedig 1940 és 1941 között hajtották végre a történészek szerint.

Alekszej Zlatogorszkij ukrán régész a lengyel Rzeczpospolitának nyilatkozva kifejtette, hogy eddig 950 személyt találtak - többségében lengyel civileket -, és szovjet TT-pisztolyok töltényhüvelyei is előkerültek. A jelek arra utalnak, hogy az áldozatokkal tarkólövéssel végeztek. Dominika Sieminska lengyel kutató elmondta, hogy az NKVD emberei sietve temették el a kivégzetteket, s feltehetően a holttesteket puskatussal zúzták össze, mielőtt egy hatalmas gödörben eltemették volna őket.

Sajtóhírek szerint az exhumálások folytatódnak, az eddig feltárt csontokat újratemetik, szeptember 23-án pedig emlékművet lepleznek le az áldozatok emlékére.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább