„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús szovjet gépre bukkantak Csehországban

Világháborús szovjet harci repülő, egy Lavocskin La-7 roncsaira bukkantak az észak-morvaországi Klimkovicében.

41967

A La-7-et a második világháború végén, a felszabadítási harcok idején, 1945. április 27-én lőtte le egy német gép, amellyel párharcba keveredett.

soviet0

A repülő 22 éves pilótájának maradványait is megtalálták a roncsok között, és azonosították is: Vaszilij Sztasko ukrán katona vesztette életét a légi tűzpárbajban. Kiástak számos értékes tárgyat is a roncsok közül: előkerült a motor és a fedélzeti fegyverek, a pilóta térképtáskája, cipője, ruhájának foszlányai, navigációs vonalzója.

soviet1

A repülőgéptörzs vörös csillagának egy része és a gép jelölése is fennmaradt. A pilóta maradványait antropológusok vizsgálják meg, majd katonai temetőben lesz a végső nyughelye. A repülő kiásott részeit a Suchol nad Odrou-i múzeumba szállítják.

soviet2

Augusztus elején egy amerikai P-51 Mustang roncsát találták meg Észak-Morvaországban, Oldrisov falu közelében.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább