„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Színes légi fotók kerültek elő az atomtámadás utáni Nagaszakiról

Az amerikai légierő által készített színes felvételek kerültek elő az atomtámadás utáni Nagaszakiról. A fotókat az amerikai Nemzeti Levéltár College Park-i részlegében fedezték fel, a második világháborús atomtámadás jövőre esedékes 70. évfordulójához kapcsolódóan indított kutatás során.

41510

A júniusi vizsgálat alkalmával nagyjából harminc színes felvétel került elő, és ezek közül hármat mutatott meg a japán város vezetősége a sajtó munkatársainak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a képek pontosan mikor készültek, ám az egyikről - amelyen a robbanás területe látható -, úgy vélik, hogy az atomtámadást követő évben készülhetett. A másik két fényképen Nagaszaki egy vasútállomása és építés alatt álló házak láthatók.

A képeket a Nagaszaki Atombomba Múzeumban fogják kiállítani, de az interneten is elérhetővé teszik őket, amint sikerül meghatározni a készítésük pontos idejét és a rajtuk látható helyszíneket. Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobott az amerikai légierő atombombát, Nagaszakira három nappal később.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább