„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Meghalt az amerikai katona, aki megtaposta Hitler keménykalapját

Egy New York állambeli veteránkórházban a héten 88 évesen meghalt Richard Marowitz zsidó származású amerikai katona, aki a második világháború végén Adolf Hitler müncheni lakásában megtalálta a náci vezér keménykalapját, és mivel épp előző nap szembesült a dachaui haláltáborban a holokauszt borzalmaival, dühében laposra taposta.

41753

"Esküszöm, hogy láttam benne Hitler arcát" - mondta a veterán egy interjúban, amelyet 2001-ben adott az AP hírügynökségnek. Marowitzot több társával együtt 1945. április 30-án, Hitler öngyilkosságának napján küldték a Harmadik Birodalom vezetőjének müncheni lakásába, hogy átkutassák. Az akkor 19 éves cserkész az egyik szoba egyik szekrényében, egy székre állva találta meg a fekete selyemből készült keménykalapot az A. H. monogrammal. Marowitz még az előző nap Dachauban látott borzalmak hatása alatt állt, s dühében addig ugrált a kalapon, amíg laposra nem taposta.

Későbbi élménybeszámolóiban gyakran viccelődött azzal, hogy Hitler azért vetett véget az életének, mert megtudta, hogy "egy vézna zsidó kölyök taposta meg kedvenc kalapját". A katona megtartotta és magával vitte a keménykalapot Amerikába, és sok évvel később magával vitte azokra az előadásokra is, amelyeket a háborúról és a holokausztról tartott az Albany környéki iskolákban.

Hitler kalapjának történetéről könyv és 2003-ban Hitler kalapja címmel dokumentumfilm is készült az Egyesült Államokban. Richard Marowitz kérésére a család egy múzeumnak adományozza a fejfedőt - közölte a háborús veterán fia, Larry Marowitz.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább