„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Rekonstruálják a japánok hírhedt biológiai laboratóriumát

Rekonstruálják Kínában a japán hadsereg hírhedt 731-es egységének szinte teljes mértékben elpusztított biológiai laboratóriumát és börtönét, hogy jövőre, a japánellenes háborúban aratott győzelem 70. évfordulóján megnyithassák a nagyközönség előtt - közölte az északkelet-kínai Harpin városi múzeumának kurátora.

41515

Csin Csen-ming szerint az egykor hat négyzetkilométeren elterült komplexum újabb részeinek megnyitása további konkrét bizonyítékokként szolgál majd az egységről, amely a biológiai és vegyi hadviselés szolgálatában állt és amelynek egykori létezését még ma is vannak, akik tagadják. A területen 150 épület állt és körülbelül háromezren éltek bennük, köztük 300-500 orvos, kutató.

A titkos rendeltetésű gigantikus telepen bolhatenyészeteket tartottak, bubópestis-baktériumok előállítására alkalmas technológiákat alkalmaztak, konténerekben vegyi és biológiai tenyészanyagokat tároltak. A kutatók kísérleteik nagy részét élő embereken végezték. Nem ritkán altatás, érzéstelenítés nélkül operáltak, boncoltak. Feljegyzések szerint főztek, centrifugáztak és mélyhűtöttek is embereket, de volt, hogy transzfúzióval lovak vagy más állatok vérét juttatták áldozataikba. Több mint 10 ezer ember pusztult el itt, köztük kínai, szovjet, mongol és koreai civilek, hadifoglyok.

A háború alatt a japán haderő összesen több ezer biológiai és vegyi támadást hajtott végre Kínában, amelyek következtében becslések szerint százezrek haltak meg rövidebb-hosszabb idő elteltével, sokan közülük kegyetlen kínok között. Miután a Szovjetunió 1945-ben hadat üzent Japánnak, majd elfoglalta Harpint, a visszavonuló japán hadsereg tokiói parancsra felrobbantotta a 1933-ban létrehozott "Mandzsúriai 731-es egység" épületeit, megsemmisítették a berendezéseit, elégették irataikat, legyilkolták a még élő kísérleti alanyokat, embereket és állatokat, minden nyomot eltüntettek. Az ott dolgozók többsége vonaton és különgépekkel visszatért Japánba, a személyzet kis része a Vörös Hadsereg fogságába esett.

A Szovjetunió távol-keleti területén, a háborús bűnösök habarovszki perében 1949 decemberében 12 japán katonát vontak felelősségre biológiai fegyverek alkalmazásának vádjával. A vádlottak beismerő vallomást tettek és részletes információkat szolgáltattak a 731-es alakulat háborús tevékenységéről. Büntetésük 2-től 25 évig terjedő kényszermunka volt.

A japán és az amerikai kormány ugyanakkor a 731-es egység csaknem valamennyi kutatójának büntetlenséget biztosított a rendkívülinek számító és jól használható tudományos eredményekért cserébe. Voltak, akik tudományos intézményekbe vagy multinacionális gyógyszeripari vállalatokhoz kerültek. A rémtetteket nem kérték számon a tokiói háborús bűnösöket elítélő nemzetközi bírósági tárgyalásokon sem, a 731-es egység parancsnoka megmenekült a kivégzéstől.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább