„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús alagútrendszert találtak Franciaországban

Észak-Franciaországban felnyitották azokat a több ezer civil számára menedékül kiépített földalatti barlangokat, amelyeket a második világháborúban, a szövetséges légitámadások idején óvóhelyként használtak.
 
21803
Ennyi maradt a városból, 1944
 
A 60 évvel ezelőtti múltat mintegy időkapszulaként megőrző labirintusrendszer Caen városa alatt található, amelyet 1944. június 6-án, a partraszállás előkészítése során lőttek szét az angol hajóágyúk. A várost szinte teljesen elpusztították, és a térségben még augusztusig dúltak a légiharcok. Az óváros, és annak késő középkori házai szinte teljesen megsemmisültek, a háború után megkezdett rekonstrukció egészen 1962-i tartott, és azóta szinte teljesen elfeledték az alagutakat.
 
Az azóta szinte teljesen érintetlen menedék még ma is őrzi az egykor odamenekültek nyomát és személyes tárgyait: sok bőröndöt, konzervet, hivatalos iratot, és még sminkkészleteket is hátrahagytak a menedéket később elhagyók. A labirintusban sok gyermekjátékot, cipőt, imakönyvet, és kinyitható ágyat találtak a kutatók. A tárgyak bősége érthető, hiszen az odamenekülők közül sokan egy hónapot tölthettek a föld alatt.
A legtöbb barlangot a város alatt már egyébkén is meglévő középkori bánya terültén alakították ki. A munkálatokat civilek és katonai alakulatok végezték: a végeredmény egy 10 méter magas alagútrendszer lett, amelyet több egységre osztottak fel. Marc Pottier történész szerint ez az elveszett világ annak állít emléket, hogy az átlagemberek mit éltek át a háború alatt. A szakember szerint 1944 nyarán 15 ezer menekült élt a legborzalmasabb körülmények között.

Laurent Dujardin, a Caeni Egyetem régésze szerint a fenn zajló események ellenére odalenn a körülmények igen kedvezőek voltak, "hiszen az atmoszféra igencsak egészséges, a hőmérséklet pedig általában 12 Celsius fok körül van". Dujardin elmondása szerint az első menekültek június 6-án érkeztek a föld alá, és egészen július 12-éig éltek ott. Elmondása szerin az egyik barlangban 5-600 ember élt, míg a város egyik utcája, a Rue des Roches alatt 5000-en húzták meg magukat.

A Caeni Egyetem szakértői abban reménykednek, hogy az alagutakat egyszer a nagyközönség előtt is megnyithatják majd.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább