„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Új formában mutatja be a háborúkat egy brit múzeum

Műalkotásokkal gazdagított kontextusban mutatja be a 20. és 21. század háborúinak történetét a brit Imperial War Museum (IWM), amely az elmúlt két évben végzett és mintegy negyvenmillió fontot (15,6 milliárd forint) felölelő átalakítási munkálatokat követően, a héten nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

41560

A múzeum két évvel ezelőtti bezárásáig az intézmény üvegtetejű átriuma a katonai eszközök egyfajta temploma volt, amelyben első világháborús biplánok, rakéták, harckocsik és tankok sorakoztak. Az intézmény új csarnokában ezeket a tárgyakat egy sor műalkotás, köztük Stanley Spencer, a Turner-díjas Steve McQueen és Bill Woodrow alkotásainak társaságában vehetik szemügyre a látogatók.

Nigel Steel, a múzeum vezető történésze szerint a tárlat célja, hogy a hadműveleti rész mögé tekintve megmutassa, milyen hatással volt a háború az emberek életére, és milyen társadalmi, politikai változásokat eredményezett. Mint hangsúlyozta, provokáció révén szeretnék kérdezésre sarkallni az embereket, és ehhez kiváló eszköz a művészet.

A háborút nagyrészt férfi szemszögből bemutató tárlaton a női oldal is megjelenik: a második világháborús alkotások közt található például Elsie Dalton Howland 1942-es A Nursery School for War Workers Children című munkája. A festmény olyan kisgyerekeket örökít meg, akiknek édesanyját egész napos munkára hívták be a háború alatt - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

"Ez azt mutatja, hogy a háború miként változtatja meg a szerepeket a társadalom minden szintjén" - magyarázta Steel. "A gyerekek levetik a civil ruháikat és felveszik az óvodai egyenruhát, mert az anyjuk munkába megy. Ami a felnőttekkel történik, az megtörténik a gyerekeknél is" - mondta a szakember.

A régi IWM egymástól elkülönítve mutatta be a tárgyakat, történeteket elmesélve egy-egy kiállításon keresztül. A két év alatt kialakított új átrium célja, hogy összefogja az "egymással párbeszédben álló" kiállításokat - a műalkotásokat, a tárgyakat, a fényképeket és az elmesélt történeteket -, hogy magával ragadja és provokálja a nézőt. Az Imperial War Museum július 19-én nyitja meg ismét a kapuit a látogatók előtt.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább