„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nem sokkal a halála előtt még fotózott az ardenneki offenzívában elesett férfi

Halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcolt amerikai katona fényképezőgépe.

41487

Az ardenneki offenzívában elesett férfi nem sokkal halála előtt készített képeket a géppel. A petapixel.com fotós honlap közlése szerint két amerikai hobbifotós Luxemburgban fémdetektorok segítségével kutatott a csata nyomai után. Eközben bukkantak a katona tárgyaira egy gödörben.

A Chicagóból származó Louis J. Archambeau eltűnését 1944 karácsonyán jelentették, három héttel később pedig megtalálták a holttestét is, fényképezőgépét azonban nem. A hét évtized után előkerült gépben egy részben exponált tekercs volt, amelyet szakértők kielemeztek. Az egykori képeken csalódott arcú amerikai katonák láthatóak, néhány fotón egyszerű felszerelésben a hóban, másokon figyelőállásban.

A német hadsereg 1944. december 16-án indította meg utolsó nagy offenzíváját a nyugati fronton, a belgiumi Ardennekben. A második világháború döntő fontosságú hadműveletében amerikai csapatok is részt vettek. A szövetségesek végül öt hét alatt visszaverték a támadást: az utánpótlási nehézségek és a légitámadások miatt a német hadsereg visszavonulásra kényszerült.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább