„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hajsza egy újabb auschwitzi őr után

Németország kérte egy 89 éves philadelphiai férfi kiadatását az Egyesült Államoktól több százezer zsidó férfi, nő és gyerek halálával kapcsolatban - közölte szerdán egy amerikai bíró.

41369

A tájékoztatás szerint az amerikai hatóságok kedden otthonában őrizetbe vették Johann Breyert azoknak az állításoknak alapján, hogy az idős férfi az auschwitz-birkenaui és a buchenwaldi haláltáborban őrként szolgált. Az illetékes bíró szerdán úgy döntött, hogy Breyer őrizetben marad, s a kiadatási kérelem ügyében augusztus 21-re tűzte ki a tárgyalást.

Az immár nyugdíjas szerszámkészítő Csehszlovákiában született, és 17 évesen csatlakozott a Waffen SS-hez. Breyer 1952-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba. A múlt század kilencvenes éveiben felmerült, hogy kiutasítják, de ügyvédei azzal érveltek, hogy amerikai állampolgár, mert édesanyja Philadelphiában született. Azt is felhozták védelmére, hogy Breyert kényszerítették a belépésre az SS-be. Németország elfogatási parancsot adott ki ellene - közölte Timothy Rice bíró a philadelphiai körzeti bíróságon.

A The New York Times című lap azt írta, újabb bizonyítékok erősítették meg az ellene szóló vádakat. Háborús dokumentumokból kiderült, hogy az általa mondottakhoz képest korábban szolgált őrként Auschwitzban. Arra is fény derült, hogy őrként szolgált a hírhedt birkenaui altáborban, amelyet kizárólag a foglyok meggyilkolására használtak - írta az amerikai újság.

Breyer ügyvédjei szerdán a bíróság előtt azzal érveltek, ügyfelük nem elég egészséges ahhoz, hogy szövetségi fogházban tartsák, amíg ügyében döntés születik. Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A nácik által megszállt Lengyelországban fekvő lágerben több mint egymillió embert öltek meg.

Újabb, friss információk:

Őrizetbe vették az Egyesült Államokban a feltételezett náci háborús bűnöst, aki a német igazságszolgáltatás szerint az Ausschwitz-Birkenau koncentrációs tábor egykori őreként legalább 344 ezer ember meggyilkolásában segédkezett. A vádirat szerint azoknak a zsidóknak a megöléséről van szó, akiket a második világháború idején Németország, Magyarország és az egykori Csehszlovákia területéről szállítottak vonaton Auschwitzba, ahol gázkamrákban lelték halálukat.

Egy ügyészségi szóvivő egy német hírügynökséggel közölte: a csehszlovákiai születésű férfi szerdán megjelent egy philadelphiai bíró előtt és a következő, augusztus 21-én esedékes meghallgatásáig - amikor is a Németországnak történő esetleges kiadatásáról döntenek - őrizetben tartják.

Breyer elismerte, hogy 17 évesen a náci fegyveres védosztag, a Waffen-SS tagja lett, azt azonban tagadta, hogy Auschwitzban tevékenykedett volna. Elmondása szerint Auschwitz közelében, a Waffen-SS tábori tüzérségénél szolgált, később pedig elhagyta az egységet.

Forrás: múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább