„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ejtőernyővel érkezik a 93 éves veterán Normandiába

"A lándzsa hegyének hívtak minket" - mondta a CBS News riportereinek a 93 éves Jim Martin, aki 70 évvel ezelőtt az első amerikai harcoló csapatok tagjaként érkezett Európába a német vonalak mögé, méghozzá ejtőernyővel. A tervek szerint a normandiai partraszállás évfordulóján ugyanígy fog landolni a francia földön.

41293

 

A 101. légi szállítású hadosztály tagjaként Jim Martin közlegény órákkal a normandiai partraszállás megkezdése előtt ért földet ejtőernyőjével a német vonalak mögött. "Nem sokat teketóriáztunk, hogy kiugorjunk-e a gépből az ellenség területén, minél hamarabb el akartuk hagyni a repülőt, ugyanis rengeteget leszedtek közülük" - mondta a veterán.

Arra a kérdésre, hogy mi járt a fejében, amikor a felhők közül lassan leereszkedtek az ellenséges területre, így válaszolt: "lenyűgöző volt nézni, hogy a felénk lőtt golyók és egyéb lövedékek milyen színekben pompáztak."

Az éjjel két órakor több hullámban ledobott 23 ezer szövetséges ejtőernyős feladata az volt, hogy hídfőállásokat kiépítve időlegesen feltartsa az erősítés gyanánt érkező német csapatokat. Martin és társai azonban pontosan egy ilyen csapattest táborának kellős közepén landolt. "Vágóhíd volt" - emlékezett vissza. "Mindenhol SS-katonákat láttam, akik halomra lőttek minket. Az ezredesem elesett, a századparancsnokom szintén" - tette hozzá.

 

martin1

A terv szerint csak három napig kellett volna kitartaniuk, azonban végül egy hónap lett belőle. "Erre voltunk kiképezve, és amúgy sem tehettünk mást, így elfogadtuk. Nem számított, hogy hányan vannak ellened és hogy mekkora az esélyünk. Tudtuk: győzni fogunk" - mondta.

Normandiából Hollandiába mentek harcolni, ahol Martin megsebesült. A lábadozást követően a közel 200 ezer áldozatot hozó ardenneki offenzíva következett, ahonnan a bajorországi Berchtesgadenbe, Hitler vidéki rezidenciájához szállították. Elmondása szerint minden egyes nap azt hitte, ez lesz az utolsó. "El kell fogadnod a helyzeted" - mondta, majd hozzátette: "ha mindig a halál miatt aggódsz, nem tudsz harcolni.

Jim Martin most a 94. életévét tapossa, és azon kevesek egyike, akik első kézből számolhatnak be a második világháború borzalmairól, ahol - mint mondta - "a jó jó volt, a rossz pedig rossz, mindenki tudta a különbséget". A veterán holnap visszatér Normandiába, s ismét ejtőernyő segítségével fog földet érni ugyanott, ahol 70 évvel ezelőtt mindössze 23 évesen először lépett európai földre.

Forrás: Múlt-kor

 

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább