„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bemutatták legújabb ágyújukat a hagyományőrzők Pákozdon

A pákozdi katonai emlékparkban április 12-én megrendezett Élő történelem elnevezésű rendezvényen ötödik alkalommal vett részt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozata. Ez alkalommal mutatták be az újonnan elkészült, második világháborús könnyű páncéltörő lövegüket, amely díszütegük negyedik ágyúja.

agyu 01A hagyományőrzők legújabb lövege díszütegük negyedik ágyúja

A Matasz hagyományőrzői honvédtüzérségünk 1914-től 1956-ig terjedő hadtörténeti korszakainak hagyományát – fegyvernemi kultúráját – ápolják. A most bemutatott eszközzel második világháborús dinamikus bemutatókat fognak tartani, valamint a többi löveghez hasonlóan háborús kegyeleti szertartásokon és megemlékezéseken szerepelnek majd vele.

Jásdi Balázs, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársa elmondta: a főosztály folyamatosan segíti a Matasz hagyományőrzőinek tevékenységét, ugyanis sokoldalú képességeik − azaz lövegeik, járműveik, felszereléseik − nélkülözhetetlenek a megfelelő színvonalú háborús kegyeleti munkához.

agyu 02Sokoldalú képességeik nélkülözhetetlenek a megfelelő színvonalú háborús kegyeleti munkához

Sokoldalúságukat láthatja a nagyközönség a hamarosan bemutatandó Kereszthegy című dokumentumfilmben is. E filmben a pirotechnikát és a működőképes kézi-, illetve nehézfegyvereket a kezelőszemélyzetükkel együtt szintén a tartalékosszövetség hagyományőrzői biztosították.

agyu 03Legutóbb a Kereszthegy című produkcióban mutatkoztak be a hagyományőrzők

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább