„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A hét törpe kalandjai Auschwitzban

Ahogy a fényszórók erősen megvilágították az állomásra begördülő újabb, zsidókkal telezsúfolt szerelvényt, az auschwitzi rámpán várakozó SS-tisztek alig akartak hinni a szemüknek. A hét törpe miután nagy nehezen lekászálódott a vonatról, körbe álltak, s meg se próbáltak utat törni maguknak a foglyok között. Egyikőjük dedikált képeslapokat nyújtott át az őket körülvevő katonáknak. Amint a népes törpefamíliát megpillantó SS-tiszt felocsúdott a kezdeti döbbenetből, csak ennyit mondott: „Ébresszék fel a doktort”.

40987

 

Mint kiderült, az őrök előtt a világhírű utazó csapat, a Liliputi Társulat tagjai álltak. Az Erdélyből származó Ovics család a legnagyobb auschwitzi törpefamília volt, megmenekülésük pedig a holokauszt egyik legkülönlegesebb története, amelyre csak évekkel a második világháború után, hosszas kutatómunkát és a túlélőkkel folytatott interjúkat követően derült fény.

A családfő Ovics Eizik Simon – foglalkozását tekintve vándorrabbi, ceremóniamester (marselik) – volt, akinek két normális növésű feleségétől összesen tíz gyermeke született, köztük hét törpe. A gyermekek később saját társulatot alapítottak, amellyel Magyarországon, Romániában és Csehszlovákiában zenés-szórakoztató műsorokkal léptek fel, jiddis, magyar, román, orosz és német nyelven énekeltek, sikert sikerre halmozva – még a román király előtt is megmutathatták tehetségüket.

Miután 1940. augusztus 30-án Magyarország a második bécsi döntés nyomán visszakapta Romániától a trianoni békével elcsatolt Észak-Erdélyt, a faji törvények itt is életbe léptek. A mindig elegáns ruhákban fellépő Ovicsék azonban hamis papírokkal a zsebükben további szűk négy évig zavartalanul turnézhattak. Páratlan sikerük 1944 tavaszáig tartott: őket is deportálták Auschwitz-Birkenauba.

“Nem a pékségbe jöttél”

Azon az 1944 májusi éjszakán Joseph Mengele már aludt a közeli főhadiszálláson levő szobájában. Egyetlen törpe miatt a tisztek bizonyára fel sem ébresztették volna, hiszen Mengele néha egy-egy ikerpárt vagy törpét rövid szemrevételezés után azonnal halálba küldött. Valószínű, hogy ha a törpék külön-külön érkeznek, ők is osztozkodtak volna a megsemmisítő táborokban meggyilkolt milliók sorsában, de amikor értesítették, hogy egy nagy törpecsalád érkezett, a Halál Angyala egy pillanatig sem habozott.

FEKETE ISTVÁN ÍRÁSÁNAK FOLYTATÁSA A MÚLT-KOR TÖRTÉNELMI MAGAZIN TAVASZI SZÁMÁBAN

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább