A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Héber lap: Hitler "meleg üdvözletét" küldi a zsidóknak

Minden idők egyik legbizarabb újságcikkére bukkant egy idős zsidó férfi egy héber nyelvű napilapban: az újság egyik 1924-es írása szerint Hitler "meleg üdvözletét küldi a zsidóknak".

40450

Rendkívüli újságcikket szúrt ki kutatása közben Shimon Rahamim: a ma már nem létező héber nyelvű napilap, a Doar Hayom 1924. augusztus 8-i számában egy Hitlerrel foglalkozó írás olvasható, amely a Führerrel mint a "nacionalista németek" vezetőjének szerepével foglalkozik - számolt be az Arutz Sheva hírportál.

A cikk egy interjúra hivatkozik, amelyben Hitler "meleg üdvözletét küldi a zsidóknak". A Führer az egyik német lapnak adott interjújában arról beszél, hogy a múltban elbukó nemzetek azzal vívták ki maguk ellen a sorsot, hogy rosszul bántak saját zsidóságukkal, és azt tanácsolta, az egész világnak fel kell mérnie a zsidókhoz való viszonyát és annak megfelelően kell viselkednie.

dddA Doar Hayom egyik lapszáma

Hitler a cikk megjelenésekor börtönbüntetését töltötte, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért öt évre ítélték, de végül 1924 decemberében szabadult. Rahamim egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy a Führer valóban ezeket nyilatkozta, mondván, így akart a német hatóságok kedvében járni, ugyanakkor ebben az időben írta meg antiszemita manifesztumát, a Mein Kampfot is.

Forrás: Múlt-kor

 

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább