„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megtalálhatták Mengele útlevelét

Egy San Diegói férfi azt állítja, olyan útlevél került a birtokába, amit az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, Josef Mengele használt 1949-ben, Argentínába való szökésekor. Eredetiségét szakértők bevonásával igyekszik megállapítani a volt tengerészgyalogos.

40482

A 42 éves amatőr hadtörténész, volt tengerészgyalogos Craig Gottlieb állítja: olyan útlevél van a birtokában, amit a hírhedt náci orvos, a brutális emberkísérleteiről ismertté vált Josef Mengele használt Argentínába való szökésekor. A katonai relikviákat és fegyvereket gyűjtő San Diegói férfi az útlevelet egy argentin kutatótól vette meg, aki egy a Mengele mellett 1979-ig dolgozó titkárnőtől jutott az értékes dokumentumhoz.

A Halál angyalaként is ismert, hírhedt SS-tiszt 1911. március 16-án született Németországban. Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt, részt vett azoknak a deportáltaknak a kiválasztásában, akiket azonnal a gázkamrákba küldtek. Számos foglyon végzett embertelen, kegyetlen orvosi kísérleteket. A világháború után sikerült elmenekülnie Európából, soha nem fogták el. Különböző álneveken Dél-Amerikában, Argentínában, Paraguayban és Brazíliában élt 1979-ben, 67 éves korában bekövetkezett haláláig.

mengele

Gottlieb szerint az útlevél azt bizonyítja, hogy Mengele hamisított papírokkal tette meg a Genovától Dél-Amerikáig tartó utat, amely során álnevet ("Gregor Hellmuth") használt. Az útlevél mellett Gottlieb három olyan rendőrségi dokumentumot is megvásárolt, amelyek azt bizonyítják, hogy az argentin kormány nemcsak hogy tisztában volt azzal, ki volt Mengele, hanem próbálta eltitkolni a náci doktor valódi személyazonosságát is.

Egyelőre nem lehet minden kétséget kizárva eldönteni, hogy a szóban forgó útlevelet valóban Mengele használta, esetleg egy jól sikerült hamisítványról van szó, ezért a férfi azt tervezi, szakértőkkel vizsgáltatja meg a dokumentumot. Ha az útlevél eredetinek bizonyul, 250 ezer dollárért is elárverezhetik, ám Gottlieb inkább egy múzeumnak adományozná a történelmi relikviát.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább