„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Lehet-e szellemi örökség egy kamikaze levele?

Japán felterjeszti az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a kamikaze pilóták által írt második világháborús leveleket. Nem tudni, hogy a lépés hasonlóan hűvös fogadtatásban részesül-e, mint amikor Tokió szénbányákat és olyan ipari létesítményeket szeretett volna világörökségi védelem alá venni, ahol a gyarmati időkben koreaiak ezreit dolgoztatták kényszermunkásként.

40495

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el, erre azért volt szükség, mert a szervezet világörökségi egyezménye alapvetően az épített örökségre összpontosít. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat - szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza.

A Japán Nemzeti Műsorszolgáltató, az NHK értesülései szerint a Kagosima prefektúrában található Minamikiusu városa kedden 333, a második világháborús kamikaze pilóták által hátrahagyott levelet terjeszt fel az UNESCO reprezentatív listájára. A város egykoron olyan bázisnak adott otthont, ahonnan a japán pilóták indultak el, hogy elsüllyesszék az amerikai hadihajókat. A pilóták több mint ezer levelet és több ezer fotót hagytak maguk után; a minamikiusui múzeumban 14 ezer ilyen emléket őriznek, amelyek közül 333-at fordítottak le angol nyelvre.

kam

Japán egyik korábbi próbálkozása heves ellenérzéseket szült, miután a kormány megpróbálta felterjeszteni az UNESCO világörökségi listájára Kjúsút és Jamagucsit, ahol a gyarmati uralom idején a japán hatóságok koreaiak ezreit dolgoztatták kényszermunkásként. Jun Bjong Sze dél-koreai külügyminiszter kedden az UNESCO etikai elveivel ellentétesnek nevezte Tokió akkori lépését, ám a mostani felterjesztés sorsáról egyelőre nem lehet tudni.

A japán légierő öngyilkos - főként önkéntesekből álló - alakulatát, amely kamikaze néven vált híressé, 1944. október 21-én vetették be először a Fülöp-szigeteki Leyte-öbölben. Az öngyilkos támadások alapját a busidó adta, amelynek alapján egy harcos számára a hadifogság a legnagyobb megalázatást jelentette. A pilóták legfőbb célpontjai a repülőgép-hordozók voltak. A japánok több mint ötezer kamikaze repülőgépet tartalékoltak a Japán elleni amerikai támadás visszaverésére, s a háború alatt körülbelül 2500 bevetésre került sor.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább