„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Panorámakép készül a lebombázott Drezdáról

Az 1945-ben lebombázott Drezdáról tervez 360 fokos panorámaképet készíteni Yadegar Asisi berlini képzőművész. A kép a városháza tornyából látható egykori panorámát mutatná be, a romba dőlt várost, ami a szövetséges hatalmak 1945. február 13-15-i bombázása után megmaradt Drezda 17-18. századi pompájából.

drezda

A körpanorámát a tervek szerint 2015-től évente az 1945-ös bombázás napjának évfordulója környékén állítják ki negyedévre a drezdai Panometerben - közölte Asisi berlini menedzsmentje. Erre az időre a 2012 decembere óta itt látható 1756 Drezda című kép helyére kerülne az új alkotás.

A kép a városháza tornyából látható egykori panorámát mutatná be, a romba dőlt várost, ami a szövetséges hatalmak 1945. február 13-15-i bombázása után megmaradt Drezda 17-18. századi pompájából.

Az 1955-ben Bécsben született Asisi Halléban és Lipcsében nőtt fel, tanulmányait Drezdában folytatta. Panorámaképei az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek Lipcsében, Drezdában és Berlinben. Virtuális panorámaképen mutatta be például a rég eltűnt antik várost, Pergamont, az ókori Rómát, az 1813-as lipcsei népek csatáját és az egykori berlini falat.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább