„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jöhet a Mein Kampf Németországban

Bajorország megnyitotta az utat a Mein Kampf németországi kiadása előtt, amelyre először kerülhet sor a második világháború óta.

mk

A szerzői jogokat birtokló tartomány eddig minden, a könyv kiadásával kapcsolatos kísérletet csírájában elfojtott, amit azzal indokolt, hogy a Mein Kampf újbóli megjelenése segítené a német szélsőjobb előretörését (ez persze nem akadályozta meg, hogy a náci ideológia alapvetéseit tartalmazó könyv bestsellerré váljon az e-könyvek piacán). A jövőre lejáró jog még a nemzetiszocialista párt központi kiadójáról, az 1945-ben megszüntetett Eher-Verlagról szállt Bajorországra.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, korábban olyan tervek láttak napvilágot, hogy az apparátussal ellátott Mein Kampfot 2016-ban adhatják ki, ám tavaly decemberben a holokauszttúlélők aggályai nyomán az ötletet elvetették. Bajország - amely akkor "lázítónak" nevezte a könyvet - közölte, hogy a Mein Kampf soha nem jelenhet meg újra nyomtatásban német nyelven.

Szerdán azonban fordult a kocka. "Meggondoltuk magunkat" - mondta Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter, hozzátéve, hogy a tartomány ezentúl nem fekszik keresztbe a kiadásnak, mivel az ellenkezne a "tudomány szabadságának" eszméjével. A tartomány eleinte 570 ezer euróval támogatta volna a könyv megjelentetését, de sajtóhírek szerint ettől eláll, a Mein Kampfot pedig a Müncheni Kortárs Történelmi Intézet adhatja ki.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább