„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nácik kobozhatták el a Van Goghnak tulajdonított képet

A nácik által elkobzott műtárgyak közé tartozhat a melbourne-i Nemzeti Galéria (National Gallery of Victoria, NGV) egykor Van Goghnak tulajdonított, ám mára kétes eredetűvé vált festménye, amelyet most visszakövetelnek állítólagos eredeti tulajdonosának örökösei.

40282

A Head of a Man (Férfifej) című kép, amelyet 67 éven át a melbourne-i intézmény gyűjteményének ötmillió ausztrál dollárt (970 millió forint) érő műtárgyaként tartottak számon, 2007-ben került le a múzeum faláról egy amszterdami vizsgálat nyomán, amely azt mutatta, hogy az alkotás talán mégsem a holland mester keze munkája.

Az NGV szakértői korábban felnyitották a kép hátulját, hogy valódi alkotójának nyomára bukkanjanak, de semmit sem találtak. Sajtóbeszámolók szerint a festmény becsült értéke 10 ezer ausztrál dollárra csökkenne, amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik róla, hogy nem valódi Van Gogh.

Olaf Ossmann svájci jogász a közelmúltban azzal állt elő, hogy az alkotás nagyon is eredeti és hajdanán egy vagyonos zsidó férfi, az egykor Berlinben élt Richard Semmel tulajdonát képezte. Semmel 1933-ban a kép és gyűjteménye egyéb értékes darabjainak eladására kényszerült Amszterdamban, amikor a nácik elől menekült.

"Az aukciók egyikén ez a Van Gogh alkotás, a Head of a Man is tételként szerepelt, és akkor egy üzletember vásárolta meg, majd a kép még kétszer gazdát cserélt, mielőtt Ausztráliába került" - idézte Ossmannt az ABC ausztrál hírcsatorna. Az ügyvéd szerint Semmel örökösei most minden erejükkel azon vannak, hogy visszaszerezzék az alkotást a nácik által elkobzott műtárgyakról szóló, 1998-as washingtoni konferencia alapelveire támaszkodva.

Az NGV igazgatója, Tony Ellwood közleményében aláhúzta, hogy a galéria utánajár az ügynek és kivizsgálja Ossmann állításait.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább