„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Meghalt a „Sivatagi Róka” fia, dr. Manfred Rommel (1928-2013)

Manfred Rommel 1928. december 24-én, Stuttgartban (Baden-Württemberg) született. Édesapja a híres „Sivatagi Róka", azaz Erwin Rommel (1891-1944) tábornagy volt, aki révén hamar megismerkedett a katonasággal. Külön érdekesség, hogy eredetileg a Waffen-SS-hez szeretett volna csatlakozni, ám apja erről lebeszélte. Így 14 évesen inkább a Német Légierőhöz (Luftwaffe) került, ahol egy légvédelmi ütegben légelhárító feladatokat bíztak rá. Az Adolf Hitler (1889-1945) elleni sikertelen merénylet (1944. augusztus 20.) után, apját öngyilkosságba kergette a náci vezetés, mivel valószínűleg Erwin Rommel is tudott az összeesküvésről. (Az igen népszerű tábornagy az öngyilkossággal mentette meg családját a sikertelen merénylet utáni bosszúhadjárattól.) Manfred Rommel viszont ezt követően megszökött alakulatától és nyugatra menekült, ahol végül az 1. francia hadsereg katonáinak adta meg magát. (1945. április 27-én aztán Manfredet is kihallgatták a szövetségesek édesapja letartóztatását és halálát illetően, amelyről jegyzőkönyv is készült.)

rommel1Dr. Manfred Rommel a politikus

 

A hadifogságot követően, 1947-ben sikeresen leérettségizett, majd felvették a tübingeni jogi egyetemre, ahol politikai tanulmányokat is folytatott. A diploma megszerzését követően fiatalon bekapcsolódott a politikába, majd belépett a CDU-ba (Christlich Demokratische Union – Kereszténydemokrata Unió), és 1956 után már tartományi igazgatással is foglalkozott. 1954-ben házasságot kötött Liselotte-tal, és egy lányuk (Catherine) született. Ezután 1971-ben először a Baden-Württembergi Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, majd államtitkára lett. Politikai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 1974-1996 között Stuttgart város főpolgármestere volt. (A választásokon mindig nagy arányban szerzett győzelmet.) Ezen kívül sok más szervezetnek is tagja, illetve elnöke volt egyidejűleg. Pályafutása során a nagy számban érkező külföldi bevándorlók egyenjogúságáért is (toleráns és liberális viselkedésének köszönhetően) sikeresen síkra tudott szállni. Integrációs elképzeléseit utóbb állami szinten is átvették. Hivatali ideje alatt hatalmas politikai, gazdasági és infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre. 1978-ban megépült a város első HÉV vonala, melyet a gazdasági növekedés hatására újabb vonalak megvalósítása követett. Manfred Rommel rátermettségének köszönhető, hogy Stuttgart napjainkban Németország egyik legfejlettebb régiós központja lett.

rommel2Erwin Rommel tábornagy és családja, bal szélen Manfred Rommel látható

 

Egészségi állapota 1996-ban megromlott (Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála), ezért többet már nem indult a főpolgármesteri posztért. Tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet, és több más kitüntetést is kapott, többek között Helmut Kohl személyesen nyújtotta át neki a Németországi Szövetségi Köztársaság Érdemrendjét.

Nyugállományba vonulása után is rengeteget írt és publikált. 80. születésnapján számos közéleti személyiség gratulált neki. Életének 85. évében, 2013. november 7-én otthonában hunyt el.

rommel3Dr. Manfred Rommel 2002-ben az El Alamein-i csata 60. évfordulóján a Westminster Abbey-ben találkozott az édesapja híres ellenfelének, „Monty"-nak a fiával, David Montgomery-vel

 

Felhasznált irodalom:

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/military-obituaries/10439408/Manfred-Rommel.html
http://www.nytimes.com/2013/11/11/world/europe/manfred-rommel-son-of-german-field-marshal-dies-at-84.html?_r=0
http://de.wikipedia.org/wiki/Manfred_Rommel
http://en.wikipedia.org/wiki/Manfred_Rommel

Írta: Kiss Kálmán

 

 

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább