„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Amerikai katonák a német csatamezőkön

Az Egyesült Államok hadserege szakértők és hatalmas pénzösszegek felhasználásával igyekszik felkutatni a második világháború során Németországban elesett amerikai katonák holttestét. A kutatás jelenleg a nyugat-németországi Eifel-hegységben folyik, ahol több ezer amerikai katona vesztette életét a harcok során.
 
21723

Olyan hideg volt, hogy pirospozsgás arccal fagytak meg

A krumpli- és búzaföldeken folyó munkát Denis To régész vezeti. Éppen egy amerikai pilóta sírját keresik, aki a Hürtgen erdőben zajlott csata során zuhant le P-38-as gépével. To és csapata az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma Hadifoglyok és Eltűnt Személyek Felkutatásáért Felelős Egyesített Parancsnoksága (JPAC) alá tartozik, amelynek feladata az amerikai hadifoglyok és harc közben eltűnt személyek felkutatása világszerte.

Hivatalos számítások szerint még nem került elő 78 ezer amerikai a második világháborúból, 8100 a koreai háborúból, 1800 a vietnami háborúból, 120 a hidegháború idejéből, és 1 az 1991-es Öböl-háborúból. A JPAC 400 katonai és civil munkatársat foglalkoztat, 50 millió dolláros éves költségvetéssel rendelkezik, és egy Központi Azonosító Laboratóriumot (Central Identification Laboratory-CIL) tart fenn Hawaiin, amely a világ legnagyobb törvényszéki antropológiai laboratóriuma. A JPAC által feltárt csontokat az itt dolgozó antropológusok vizsgálják meg, és a családok csak akkor kaphatják meg őket, ha egyértelműen sikerült azonosítani a maradványokat.

A második világháborúban eltűnt 78 ezr amerikai közé tartozik az a 20 éves texasi pilóta, akinek testét a német búzamezők fedik. A férfi a belgiumi Florennes-ban állomásozó 474. vadászrepülő század tagjaként utánpótlást vitt a szárazföldi csapatoknak, ám 1944. november 5-én a német légelhárító ágyúk tüzébe került, és gépe kigyulladt. A közelben lakó, akkor 15 éves Therese Rick éppen ruhát teregetett. „Láttam a repülőgépből kicsapó füstfelhőt. A pilóta tett még néhány hurkot, de aztán hallottam a becsapódást. Oda akartam futni, de az anyám nem engedte.”

Borzalmas látvány lett volna. A Hürtgen-erdőnél elesettek tetemét gyakran ott hagyták, ahol meghaltak. Therese Ricket és anyját pár nappal később evakuálták, így a csata legborzalmasabb részétől megmenekültek. Ernest Hamingway, aki haditudósítóként vett részt a csatában, figyelemre méltó beszámolót írt az összecsapásról. Az amerikaiak kevesebb, mint öt hónap alatt 22-32 ezer katonát veszítettek, ami csaknem a fele a vietnami háború áldozatainak. A Hürtgen-erdőnél zajló hadi események 1944 szeptembere és 1945 februárja között történtek. A fák között orvlövészek rejtőztek, akik minden apró mozdulatra tüzeltek. A talaj tele volt lövészárkokkal és aknákkal. Ráadásul hideg volt. „Hürtgennél a katonák megfagytak; olyan hideg volt, hogy pirospozsgás arccal fagytak meg” – írta Hamingway „A folyón át a fák közé” című regényében.

Miközben az amerikai irodalom és filmipar előszeretettel foglalkozik más csatákkal, különösen a normandiai partraszállással, Hemingway mellett csak igen kevesen emlékeznek a Hürtgen-erdei szenvedésekre. Ami nem is csoda, hiszen az amerikaiak nem csupán sok áldozatot veszítettek, de nagy sikerekkel sem büszkélkedhettek. Céljuk a Rajna menti előrenyomulás biztosítása volt, és ki kellett űzniük a németeket az erdőből, hogy azok minél távolabb kerüljenek a völgyben lévő víztározótól. A németek azonban túlságosan is jól ismerték a terepet. A Rur víztározó távol mindentől, az erdő mélyén fekszik. 1945 februárjában, amikor már minden ellenállás céltalanná vált, a német csapatok megnyitották a gátakat, és a Rur (Roer) folyó környékét járhatatlan mocsárrá változtatták. Ezzel sikerült két hétre megakasztaniuk a szövetségesek keleti előrenyomulását.

Amíg haza nem érkeznek

A Hürtgen-erdő csendjét ma már más veri fel. Egy hét kitartó kutatás után Denis To csapatának végre sikerült rábukkannia a repülőgép egy darabjára. A feladat egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen a szerencsétlenség 64 évvel ezelőtt történt, és a még élő szemtanúk is sokszor különbözőképpen emlékeznek a zuhanás helyszínére. A kutatók azonban még így is nagy segítséget kapnak a helyiektől. Az 1986-ban indult kutatás során nyolc amerikai katona maradványait sikerült azonosítani a Hawaii laboratóriumban, négy további eseten még dolgoznak a tudósok.
 
ww2

A JPAC-csapat munkáját nagyban segítik a jól szervezett amatőr történészek, akik rengeteg történetet hallottak a szüleiktől a kertben talált tankokról, vagy az erdőben felfedezett katonasírokról. Ehhez jön még, hogy a helyiek szívesen gyalogolnak, és a napi séták során már több lövedékdarabot, sisakot és fémtartóban lévő élelmiszer-fejadagot találtak. Mindenki ismer mindenkit, és mindenki tudja, kinek kell szólni, ha a kutya valami érdekeset ásott ki a nyúlüregből. Bernd Henkelmann is ilyen ember. A kiképzőként éveket Kentuckyban töltő, nyugalmazott törzsőrmester hasznos segítője a JPAC csapatának. Ismeri az embereket, tolmácsol, közvetít az amerikai és német érdekek között, és mindent elintéz.

A csapat parancsnoka, Alexander Vanston százados a Németországban dolgozó összes JPAC- csapatot koordinálja. Denis To csoportján kívül ugyanis még két másik csapat is dolgozik az Eifel-régióban, ezenkívül pedig az ún. kutatócsapat (Investigation Team-IT) Drezda környékén próbál újabb ásatási helyszíneket felkutatni. Az IT feladata a levéltárak átvizsgálása, a szemtanúkkal való beszélgetés és a földtulajdonosokkal történő tárgyalás. Vanstonnál fut össze minden megoldásra váró kérdés és probléma. A JPAC csapat minden tagja magasan képzett szakember. Minden csoportban van egy repülőgép-szakember, egy bombaszakértő, egy orvos, egy nyelvész és egy törvényszéki fényképész. A rázórosta ismerete követelmény.

A legtöbben már nem először vesznek részt ilyen projektben, sokan már dolgoztak Vietnámban és Koreában is. A németországi munka az ázsiaihoz képest gyerekjátéknak tűnik. A vietnami csaták ugyanis veszélyesen meredek és csúszós terepen folytak, ahol az aljnövényzet tele van mérges kígyókkal, skorpiókkal, és a kutatók kényelmes hotelszobák helyett nyirkos sátrakban alszanak. A JPAC munkatársai kötelességüknek érzik, hogy minél több elesett honfitársuk maradványait felkutassák. Mottójuk: „Amíg haza nem érkeznek.”

A Hawaii laboratórium, az ott dolgozó antropológusok és régészek egész hada, és a logisztikai feladat nagysága ellenére a JPAC viszonylag szerény költségvetéssel rendelkezik. Az évi 50 millió dollár csupán három Longbow Apache helikopter árának felel meg, amelyből az amerikai hadseregnek hatszáz van. Az erőfeszítések ellenére egyáltalán nem biztos, hogy megtalálják a P-38-as pilótájának maradványait. Eddig csak gépdarabok és lőszerek kerültek elő. A szemtanúk szerint a halott pilóta a gépe mellett feküdt. Később azonban valaki megtisztította a terepet a roncsoktól, és talán elásta a testet, de az is lehet, hogy az állatok martaléka lett. Denis To azonban eltökélten folytatja a munkát a pilóta édesanyjáért, aki 64 év óta várja, hogy végre hírt kapjon fia sorsáról.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább