„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Óriási tengeralattjárót találtak Hawaiinál

Hawaii partjai mellett találták meg azt a japán tengeralattjárót, amelyet az amerikaiak süllyesztettek el a második világháborúban. Az I-400 Sensuikan Toku osztályú hajó a legnagyobb tengeralattjáró volt az atomkorszak előtt.

40177

 

A mānoai Hawaii Egyetem kutatócsapata évtizedes rejtélyt oldott meg azzal, hogy a búvároknak sikerült megtalálniuk a Japán Császári Haditengerészet hatalmas tengeralattjáróját, az I-400-t.

Az I-400 Sensuikan Toku osztályú tengeralattjáró az 1960-as évek nukleáris tengeralattjárói előtt épült típusok közül a legnagyobbnak számított. Közel 122 méter hosszú, és nagyjából 12 méter magas, 144 főnyi legénységet volt képes szállítani. A japánok 1942-ben még 18-at akartak megépíteni belőle, de az ambiciózus tervből visszavettek, s egy év alatt csak hármat sikerült befejezni.

Az I-400 ötlete a Pearl Harbor-i támadás tervezője, a Japán Császári Haditengerészet összevont flottájának főparancsnoka, Jamamoto Iszoroku fejéből pattant ki. Ezeket a tengeralattjárókat főként arra tervezték, hogy három kisebb bombázórepülőt is elvigyenek a hátukon, amelyek aztán percek alatt a levegőbe is emelkedhettek. Az I-400 másfélszer tudta megkerülni a Földet egyetlen feltöltéssel.

Az amerikai haditengerészet öt I-400-t hatástalanított és fogott el a második világháború vége felé, majd a tengeralattjárókat az amerikai csendes-óceáni flotta Pearl Harbor-i támaszpontján vizsgálták meg. Azonban hogy ne kelljen megosztaniuk a szovjetekkel a tengeralattjáró általuk megismert műszaki titkait, inkább elsüllyesztették őket. Eddig összesen négy I-400-t találtak meg.

Az I-400-t már augusztusban azonosították, de csak a hét elején, a japán és az amerikai kormány illetékeseivel való egyeztetéseket követően jelentették be a felfedezést a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szakemberei. A Hawaii Egyetem által kiadott sajtóközlemény szerint a kutatók teljesen váratlanul bukkantak rá a hajóra, mivel nem számítottak rá, hogy ilyen közel lesz majd a partokhoz.

Forrás: Múlt-kor.hu

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább