„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

10 tény a második világháborúról

39898

1. A Pearl Harbor-i támadás idején az amerikai Secret Service rádöbbent, hogy nincs olyan golyóálló autójuk, amellyel biztonságosan el tudnák vinni Rooseveltet a Kongresszusba. Egy leleményes ügynök ekkor feleszmélt, hogy mégiscsak van egy, amit még 1931-ben foglaltak le Al Caponétől, így FDR a japán támadás másnapján a hírhedt maffiózó járgányát használta.

2. Calvin Graham volt a legfiatalabb amerikai katona a második világháborúban. A haditengerészetnél szolgáló 12 éves fiú idősebbnek hazudta magát, igazi kora csak 1942-ben, sebesülése után derült ki.

3. 1942-ben az amerikai rádiós műsorvezetők nem fogadhattak hallgatói kívánságokat, mivel a kormány attól félt, hogy a kémek így titkos üzeneteket tudnak eljuttatni a címzettekhez.

4. A Harmadik Birodalom kifejezést először Arthur Moeller van den Bruck használta 1923-as Das Dritte Reich című könyvében. Műve nagy hatással volt a nemzetiszocialistákra.

5. Az SD, azaz a párt és az SS titkosszolgálata „Kiscica Szalon" néven bordélyházat működtetett, ahol külföldi diplomaták fordultak meg. A szobákat lehallgatták, a prostituáltakat pedig kiképezték, hogy információkat tudjanak kicsalogatni "klienseiktől".

6. Japán és Oroszország soha nem kötött egymással békét a második világháborút követően a Kuril-szigetcsoport hovatartozása miatt.

7. Az 1923-ban született szovjet férfiak közel 80 százaléka nem élte túl a második világégést.

8. A második világháborúban a Szovjetunió veszítette a legtöbb embert: több mint 20 millióan (egyes becslések szerint 26 millióan) haltak meg a harcokban.

9. Niju hibakusha: így hívják japánul azokat, akik mindkét atomtámadást túlélték.

10. A Monopoly társasjáték segítségével több ezer szövetséges katonának sikerült megszöknie a német fogolytáborokból. A Vöröskereszt által küldött speciális dobozokban ugyanis pénzt, fémreszelőt, iránytűt és térképeket is elrejtettek.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább