„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Virtuális séta Recsken

Munkatáborok – Ne csak őrizd, gyűlöld is! címmel új, a Magyarországon 1945 és 1953 között létesített munkatáborokat bemutató honlapot indított az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL). A honlap segítségével virtuálisan is bejárhatjuk a recski munkatábort.

39737

Az 1945 és 1953 között különböző hazai munkatáborokban fogvatartott áldozatoknak kíván emléket állítani az ÁBTL által indított honlap, amelyhez az anyag szakmai válogatását Bank Barbara végezte. A munkataborok.hu az 1945-1953 közötti magyarországi internálási rendszert mutatja be, és különös hangsúlyt helyez az 1950-1953 között az Államvédelmi Hatóság kezelésében működött internálótáborokra.

A honlapon egy rövid, de gazdagon illusztrált (fotók, portrék, térképek) történeti útmutatást találunk a táborok hátteréről, így a politikai rendőrség működéséről, a magyarországi internálásokról, az ÁVH által felállított táborokról, azok feloszlatásáról és a szabadításokról. A szerkesztők az öt magyarországi munkatáborról: a buda-déli, a kazincbarcikai, a kistarcsai, a recski és a tiszalöki táborokról adnak felvilágosítást, amit képek és visszaemlékezések egészítenek ki.

A színvonalas, kétnyelvű (angol, magyar) honlap leglátványosabb része a recski munkatábor háromdimenziós modellje; a Unity Webplayer segítségével bárki virtuális körutat tehet a „magyar Gulagon", és megnézheti, hol raboskodott Faludy György vagy éppen Michnay Gyula. A weblapot egy rövid külföldi kitekintés, a volt szocialista országokban felállított munkatáborok bemutatása teszi teljessé.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább