„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Átadták a lengyel repülős emlékművet

A második világháborúban Szentes felett lelőtt lengyel repülősök emlékművét avatták fel szeptember 21-én az alföldi városban. Az átadási ünnepségen részt vett a Krzysztof Cur ezredes által vezetett lengyel küldöttség, valamint Nyers József mérnök ezredes, Szentes helyőrségparancsnoka.

lengyel1

1944 augusztusa és októbere között zajlott le a varsói felkelés. A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba. A bevetések első napján, augusztus 2-án éjjel a németek észlelték az egyik küldetéséről visszatérő négymotoros Halifax bombázót. A felszálló német vadászok a szentesi Tisza-híd közelében lelőtték a repülőt. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. A 24 esztendős Pawel Szejnowski és a 31 éves Jan Lewandowski életüket vesztették a zuhanásban. Nekik állított emléket a Brzózka Marek, Szegeden élő, lengyel gyökerekkel rendelkező szobrászművész alkotása.

Az avató ünnepségen Szirbik Imre, Szentes polgármestere a hagyományosan jó lengyel-magyar barátságról szólt, majd kiemelte: a városában már két szobor is emlékeztet a háborúra. 

lengyel2

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete a két nép kapcsolatainak különleges időszakairól, eseményeiről beszélt . Hangsúlyozta: Szentes új és nagyon fontos pont lett a lengyel történelmi emlékezet térképén.

Krzysztof Cur ezredes, a lengyel katonai szervek képviseletében megköszönte a két ország közös civil szervezeteinek az emlékmű megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseit, illetve a Magyar Honvédség illetékes szerveinek hozzájárulását a szobor felállításához.

lengyel3

Az emlékművet Szirbik Imre, Krzysztof Cur ezredes, Roman Kowalski és Karol Biernacki szegedi lengyel konzul leleplezte le. A hősi halált halt lengyel pilóták emlékműve mellett lengyel és magyar katonák közösen álltak díszőrséget. Az emlékművet - amely egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát formázza és síkja Lengyelország felé mutat - a megbékélés és a béke jegyében dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke áldotta meg.

lengyel4

Fotók: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább