„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Női ruhában szolgált a nyugati fronton a brit katona

A Nagy Háború generációjának többi tagjához hasonlóan a brit Tommy Keele is a nyugati fronton harcolva szolgálta hazáját. Csakhogy ő mindezt ideje nagy részében női ruhában tette.

39677Hadifoglyok játszanak egy színházzá alakított amerikai barakkban a második világháborúban

Az első világháborús veteránnal több mint húsz éve, 1991-ben a londoni Imperial War Museum készített interjút. Az akkor 98 éves férfi meglepő őszinteséggel beszélt háborús emlékeiről. A világégés első három évében őrvezetőként szolgált a middlesexi ezredben, majd 1917-ben csatlakozott az Ace of Spades-hez, ahol Dot Keele néven, mint „First Girl" lépett fel és kezdett női szerepeket vállalni a frontszínházakban a női nem szépségének látványától hosszú időre megfosztott bajtársai legnagyobb örömére. „A közönség el sem tudta képzelni, hogy a háború alatt Franciaországban ilyen varieték vannak" – emlékezett vissza Tommy Keele – azaz Dot.

Az őrvezetőnek volt honnan merítenie, hiszen az első világháború kirobbanása előtt is színészként kereste a kenyerét. Büszkén vallotta, hogy a katonák sokszor nem is tudták, hogy a színpadon egy női ruhába öltözött férfi szórakoztatja őket – a látvány annyira magával ragadó volt, hogy egyszer még fogadást is kötöttek, de az egyik ezredesnek 50 fontjába került, mikor kiderült, hogy hiába a nagyszerű maszk és a ruha, Dot tényleg nem nő, hanem férfi. Ezt alig leplezett undorral konstatálta.

Az olykor ízléstelennek tartott „nemcserét" bőven ellensúlyozta Keele nagyszámú rajongótábora. A szerencsések még autogrammal ellátott fényképet is kaptak tőle, ami – fogalmazott Keele – „jó kis bevételt" hozott a zenés, táncos, szórakoztató darabok mellett drámákban is fellépő színész(nő) számára. Az azóta elfeledett melódrámában, a The White Man-ben például egy indiai lányt alakított, s játéka során igazi, mélyről jövő érzéseket váltott ki: a lány öngyilkossága után a sorban helyet foglaló ápolónők sírásban törtek ki.

Keele „kettős identitása" természetesen olykor okozott kellemetlen pillanatokat is. Egyszer például az egyik őrmester egy „szép, duplaágyas hálószobát" ajánlott fel neki, s mikor az éjszaka közepén Keele felszólítása ellenére többször is „intim" helyek felé tévedt a keze, a színész erélyesen arcul törölte a kiéhezett őrmestert, aki erre azzal fenyegetőzött, hogy hadbíróság elé állítja. Mire Keele közölte: a szodómia vétsége akár halálbüntetést is vonhat maga után. Az eset után – mint bevallotta – megsajnálta az őrmestert, mondván, a katonák teljesen kiszolgáltatottak voltak, mivel nem volt egyetlen „igazi" nő sem a környezetükben.

A háború után Keele sok mindenbe belekóstolt: zeneboltot nyitott, tetőcserepekben utazott és egy tengerjáróhajón utaskísérőként is szolgált. A második világháborúban a katonák szórakoztatására életre hívott, Benny Hillt és Tommy Coopert is soraiban tudó Stars in Battledresshez csatlakozott, majd később bohócként dolgozott. Egyik élménye sem mérhető azonban első világháborús szerepvállalásához, ami meghozta számára a hírnevet.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább