„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús vegyi fegyverek fenyegetik a Balti-tengert

Több tízezer tonnányi második világháborús vegyi fegyver veszélyezteti a Balti-tengert, szakértők szerint aggasztó, hogy nem tudják, hol keressék pontosan a tengerfenéket szennyező anyagokat.

39674

A második világháború után Nagy-Britannia és a Szovjetunió mintegy 65 ezer tonna fel nem használt vegyi fegyvert, illetve töltetet küldött a Balti-tenger mélyére, köztük nem egyet a 249 méter mély Gotland-árokba. „Kutatásunk szerint a Gotland-árokban mintegy nyolcezer olyan lövedék és rakéta lapulhat, ami szennyezi a környezetét” – mutatott rá Jacek Beldowski, a Lengyel Oceanográfiai Intézet munkatársa. „Most már meg tudjuk erősíteni, hogy ezek a tárgyak károsítják a tengerfenéket, eddig csak feltételezéseink voltak” – fűzte hozzá.

Bár a Balti-tenger jéghideg vize a mustárgázt nehéz, kissé ragadós anyaggá szilárdítja, még így is mérgező és hosszú távon veszélyezteti a Balti-tenger gazdag élővilágát – figyelmeztetnek szakértők. Beldowski ezt csak megerősíteni tudja, miután feltűnően nagy arányban találtak beteg, illetve genetikai rendellenességű halakat kutatásuk során. Hozzátette: noha kicsi a valószínűsége annak, hogy az ember közvetlenül érintkezik a mustárgázzal, fennáll a veszélye, hogy fertőzött halat fogyaszt.

A nyilvánvaló szennyezés ténye mellett a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy senki nem tudja pontosan, hol találhatók a második világháborúból itt maradt fegyverek. Bár a műveletben résztvevő brit és a szovjet hajók akkor speciális zónákat jelöltek ki a feladatra, Moszkva nem mindig tartotta be a szabályokat. „Sajnos amint a szovjetek megtudták, hogy mit szállítanak, a lehető leghamarabb meg akartak szabadulni rakományuktól” – mondta el Beldowski.

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább